Reneé en Bert van de Kuinder hopen dat er snel een oplossing komt.
Reneé en Bert van de Kuinder hopen dat er snel een oplossing komt. Foto: Bastiaan Miché

'Als we geen urgentie krijgen dan kan het nog jaren duren'

Moedeloos worden ze ervan. Een oplossing blijft nog steeds uit, ook al geven diverse specialisten aan dat dit huis een belemmering is voor hun gezondheid.

hilversum Even dachten Bert en Reneé van de Kuinder dat de verlossende woorden waren gesproken. Na maanden van mailen, brieven schrijven en pogingen om weer een urgentieverklaring te bemachtigen, leek er witte rook te zijn. De feestvreugde was van korte duur voor het echtpaar, want zij moeten alsnog zelf op zoek naar een andere woning. Met hulp. Dat dan weer wel.

"Dit is een schijnoplossing. Het was een ernstige teleurstelling dat het geen urgentie was", meldt Bert van de Kuinder. Zijn vrouw heeft een chronische ziekte en heeft op medische gronden rust nodig. Dat betekent bijvoorbeeld leven in een rustige woonomgeving. In april vorig jaar leken ze dan eindelijk het ideale huis gevonden te hebben in een van de hofjes in Kerkelanden. Al gauw na de verhuizing uit Gooise Meren bleek dat hun nieuwe huis niet aan de voorwaarden voldeed van de urgentieverklaring. De wanden zijn dun, de buren zijn de hele dag door druk en luidruchtig en vlak achter hun huis is een soort bouwdepot.
Dat heeft groot effect op de gezondheid van Reneé. Haar klachten verergeren, haar medicijngebruik is toegenomen. De spanningen lopen bij de Hilversumse hoog op tot zelfs zelfmoordneigingen. Vier verschillende specialisten - huisarts, psycholoog, psychiater en de argonautarts - hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat zij om medische redenen zo snel mogelijk dit huis uit moet.
Al meer dan acht maanden proberen zij dit voor elkaar te krijgen. Tot nog toe zonder enig succes. Vele lange mails en brieven zijn verstuurd. Tot lokale fractievoorzitters en de commissaris van de Koning in Noord-Holland aan toe. Voorlopig lopen ze tegen muren aan. In augustus begon dat bij het Sociaal Plein waar het echtpaar een nieuwe urgentieverklaring hoopte te krijgen. Binnen luttele minuten stonden ze weer buiten. "Als we geen urgentie krijgen dan kan het nog jaren duren en wie weet hoe het dan met Reneé is. Hier blijven zitten gaat ernstige medische gevolgen hebben", meldt Bert.
Begin maart ontvingen de Hilversummers een brief van de afdelingsmanager van het Sociaal Plein. Daardoor leek er schot in de zaak te zitten. 'De huidige bewoning is een belemmering voor de gezondheid van Reneé.' Dat staat er zwart-op-wit. Gevolgd door de zin: 'Wij gaan daarom voor u op zoek naar een andere woning.' Tevredenheid alom het stel. In de volgende alinea staat dat de woningcorporatie een begeleider stuurt die het stel gaat helpen bij hun zoektocht naar een duurzame oplossing.
Met de hulp is het tweetal op zich blij, al kwam de begeleider afgelopen donderdag zonder enig tegenbericht niet opdagen. Wel is hun bezwaar dat ze nu toch zelf op zoeken moeten gaan naar een andere woning terwijl de woningcorporatie volgens hen niet aan de urgentievoorwaarden heeft voldaan. Ze geven toe dat ze zelf ook beter hadden moeten opletten. "We waren verblind door het mooie huis." En ze snappen ook dat ze geduld moeten hebben. Een huis dat aan alle voorwaarden voldoet is niet zo snel gevonden. Het gaat hen erom dat er echt gewerkt wordt aan een oplossing.