Verschillende ondernemers hebben de oude Nee-posters weer opgehangen.
Verschillende ondernemers hebben de oude Nee-posters weer opgehangen. Foto: Bastiaan Miché

Emmastraat nog net zo strijdvaardig als in 2016

Ze voelen zich weer geroepen om zich hardop uit te spreken tegen tweerichtingsverkeer door hun Emmastraat. De bokshandschoenen gaan opnieuw aan.

hilversum Tweerichtingsverkeer past gewoon niet op de Emmastraat. Bewoners en ondernemers hadden gehoopt dat die boodschap in 2016 duidelijk genoeg was gemaakt. Het collegevoorstel ging van tafel. Maar nu de VVD zich opnieuw openlijk uitspreekt over het aanpakken van deze verkeersader borrelt de strijdlust bij de Emmastraatbewoners weer op.

Zo'n anderhalf jaar is het rustig geweest op de Emmastraat. In oktober 2016 trok wethouder Floris Voorink het voorstel om van de Emmastraat weer een tweerichtingsweg te maken terug. Naast de grote weerstand van bewoners en ondernemers was het vooral een gebrek aan politiek draagvlak waardoor de bestuurder deze beslissing nam. Coalitiegenoten CDA en SP (toen nog in het college) waren na meerdere onderzoeken van mening dat het ontwerp niet veilig genoeg was: een streep door de rekening van de coalitie. In diezelfde commissievergadering kondigde de wethouder aan dat het invoeren van tweerichtingsverkeer een item moest zijn van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is exact wat de VVD nu doet.

Voor de Emmastraat is dat reden om het stof van de grote rode posters te halen en ze weer goed zichtbaar op te hangen. "De strijd gaat weer verder", zegt bloemiste Jacqueline Suijk, woordvoerster namens de ondernemers. De weerstand en de eensgezindheid zijn nog altijd even groot. Bewoners en ondernemers vinden het een slecht plan. Tweerichtingsverkeer op de Emmastraat is een aantasting van de leef- en werkomgeving. Zij begrijpen nog steeds niet waarom zij het kind van de rekening moeten zijn om het centrum beter bereikbaar te maken. Ditmaal is de tegenstander wel anders. Vorige keer was het de voltallige coalitie. Met een meerderheid in de raad zag het ernaar uit dat het plan werkelijkheid zou worden.

Nu richt hun verzet zich tegen de VVD, die dit 'onzalige plan' heeft opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Suijk zegt niet verrast te zijn door dit standpunt, maar heeft wel de hoop gehad dat het besef was doorgedrongen de Emmastraat met rust te laten. De zorgen zijn groot, want hun straat dreigt onveilig te worden als de liberalen het na woensdag 21 maart voor het zeggen krijgen. Gemotoriseerd verkeer van beide kanten laten rijden met daarnaast vrij liggende fietspaden en nog wat stoep kan niet in hun Emmastraat. Daar is het te smal voor en dat betekent dat de verkeersveiligheid in het geding komt. "Bij de nieuwe Gooilandrotonde zie je nu al dat fietsers en voetgangers moeite hebben om twee rijbanen over te steken. Straks zijn het er drie", luidt een voorbeeld. Hier denkt Voorink anders over. Volgens hem is de ruimte er wél.