Zodra er voldoende stallingscapaciteit is, wil de bond dat de gemeente gaat handhaven als fietsen fout staan geparkeerd.
Zodra er voldoende stallingscapaciteit is, wil de bond dat de gemeente gaat handhaven als fietsen fout staan geparkeerd. Foto: Bastiaan Miché

Fietsveiligheid verbeteren als gemeente echt keuzes durft te maken

Zo vlak voor de verkiezingen wil ook Fietsersbond Hilversum de politiek meegeven waar zij de komende vier jaar op moet letten.

hilversum Op het gebied van fietsveiligheid is nog veel terrein te winnen, zo meent de Fietsersbond Hilversum. Volgens de bond zijn er voor de komende vier jaar genoeg slimme oplossingen te verzinnen. Daarvoor is wel een gemeente nodig die keuzes durft te maken. Om een handje te helpen heeft de Fietsersbond een vijfpuntenplan opgesteld voor de nieuwe periode van 2018-2022. "En dat is zeker geen anti-autolobby. Het gaat ons om Hilversum voor álle inwoners schoner en veiliger te maken."

Soms zijn oplossingen lastig, omdat andere partijen daarbij betrokken zijn. Paul Holdorp van de Fietsersbond Hilversum neemt de kleine spoorbomen als voorbeeld. De gemeente wil daar dolgraag een goede oplossing voor vinden, maar is daar mede afhankelijk van bijvoorbeeld ProRail. Op andere locaties in het dorp kan de gemeente wel degelijk zelf beslissen. Dat blijft te vaak uit, meent de lokale fietsersbond. “De politiek moet minder afschuiven en meer eigen verantwoordelijkheid nemen”, is de opvatting.
Wat Holdorp betreft blijft de gemeente hangen in grootschalige projecten en een regelgevende benadering. Daar liggen meer mogelijkheden als je met elkaar (overheid, fietsersbond en inwoners) in gesprek gaat en meer kijkt naar de praktijk. Op verschillende plekken in Hilversum kunnen de zaken veiliger en beter. Holdorp noemt de onoverzichtelijke oversteek voor fietsers bij Villa Industria. De vorig jaar heringerichte oversteek bij de kruising Langestraat en Neuweg is daar ook een voorbeeld van. “Haal ons erbij en overleg ook met bewoners. Dan kom je in de praktijk tot betere oplossingen.”

Als een van de vijf punten hoopt de bond dat Hilversum mee gaat doen aan het landelijke project ‘Het fietsende schoolkind’. Bestuurders en raadsleden krijgen dan de vraag of zij in de komende raadsperiode met schoolgaande kinderen meefietsen naar school om zo met eigen ogen de knelpunten en gevaarlijke locaties te zien.
Ander speerpunt is handhaving van parkeerovertredingen, ook door fietsers. Holdorp geeft aan dat het bijvoorbeeld gaat om foutgeparkeerde (snor)fietsen. Wie zijn stalen ros verkeerd neerzet, moet er in de toekomst rekening mee houden dat zijn fiets wordt verwijderd. Daar stelt hij wel tegenover dat er voldoende fietsenstallingen moeten zijn. Die zijn er nu nog niet, ook al heeft de gemeente meer plekken gerealiseerd in het centrum. Ondergrondse en inpandige oplossingen in het centrum worden genoemd, maar voordat er onder het station een kelder is en een geschikt pand is gevonden in het centrum zijn er alweer enkele jaren verstreken.
Maar het optimale fietsparkeren, zoals de fietsersbond dat betitelt, gaat wat hen betreft verder dan alleen het centrum. In hun vijfpuntenplan geven ze aan meer en kwalitatief goede en zo goedkoop mogelijke fietsparkeervoorzieningen overal binnen de buitenring van Hilversum te realiseren. Daar zijn leegstaande ruimten geschikt voor.
Een van de meest opvallende punten van de fietsersbond is te lezen onder het kopje 'Werken aan daadwerkelijke veiligheid'. Om Hilversum echt verkeersveilig te maken, en hier zal de automobilist niet gelukkig van worden, moet de snelheid van het gemotoriseerd verkeer op veel meer plaatsen omlaag. "Wij streven naar een volledig 30 kilometergebied binnen de buitenring, behalve waar duidelijke, aparte verkeersbanen zijn aangelegd voor fietsers en voetgangers", is het eerste speerpunt van de bond. Daarnaast zeggen zij dat er meer, snellere en veilige oversteekmogelijkheden voor fietsers en voetgangers moeten komen. Verkeerslichten, zebra's en ouderwetse knipperbollen moeten meer te zien zijn in het Hilversumse straatbeeld. Bewoners spelen daar een belangrijke rol in. Zij moeten aangeven waar deze maatregelen het meest noodzakelijk zijn.