Als de gemeente na fusie groter is, moet er aandacht zijn voor wijken en buurten.
Als de gemeente na fusie groter is, moet er aandacht zijn voor wijken en buurten. Foto: Christian Pfeiffer

'Geloofwaardig en praktisch plan ontbreekt bij gemeentefusie'

hilversum Als Hilversum fuseert met Wijdemeren en wellicht in de verre toekomst opgaat in één grote gemeente dan ontbreekt een geloofwaardig en praktisch plan van de politieke partijen om de wijken, buurten en kernen echt te versterken. Dat is de conclusie die Burger-Denktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek trekt na het bevragen van alle Hilversumse fracties

In principe moeten Hilversum en Wijdemeren in 2021 een nieuwe gemeente gaan vormen. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Noord-Holland, die ook Gooise Meren en Weesp samen wil laten gaan en Huizen, Blaricum en Laren: drie sterke gemeenten in deze regio. Als je gaat opschalen, zoals dat in jargon heet, moet er ook aandacht zijn voor afschaling. Eerder wees de burgerdenktank in De Gooi en Eembode al op het gevaar dat bij gemeentefusies de afstand tussen de inwoners en het gemeentebestuur de neiging heeft groter te worden, terwijl ook het wantrouwen toeneemt.
Hoe staan de politieke partijen nu tegenover een gemeentefusie? De betrokken inwoners uit de Hilversumse Meent, waar Fred van Leeuwen de spreekbuis van is, doken in de materie, 'omdat de reorganisatie van het bestuur bepaalt wat de Hilversummers de komende tien tot vijftien jaar ervaren rond thema's als wonen, heffingen, zorg en welzijn'. Volgens hen biedt het kieskompas, ook al omdat een aantal partijen na lancering hiervan hun mening bijstelden, geen houvast. In de verkiezingsprogramma's blijkt er wisselend aandacht voor.
CDA, Hilversum1, PvdA en SP vinden dat er geen opschaling zonder afschaling kan zijn. Voer tijdens het fusietraject een wijkendemocratie in: middelen voor kernen en wijken om bepaalde zaken zelf te regelen. ChristenUnie zegt hierover: 'zeer essentieel'. D66 vindt het beslist wenselijk, maar zegt wel dat het een laat moment is, en wil het nu zo snel mogelijk ontwikkelen. Dit laatste vinden ook GroenLinks en Leefbaar Hilversum. De VVD rept over 'sterke kernen, wijken en buurten'. Nadere uitwerking ontbreekt, aldus de denktank. Hart voor Hilversum ziet geen oplossing in zo’n 'extra bestuurslaag', en wil ook helemaal niet opschalen.
Met het buurtgerichte werken moet er vanuit het raadhuis aandacht zijn voor wijken en buurten. De denktankers zien dat een meermaals ingebracht vereiste ontbreekt: de gemeente moet beleidscontinuïteit bieden op punten waar inwoners maatschappelijk investeren. "Hilversum moet nog veel leren", aldus de denktank. Als voorbeeld geeft hij dat diverse politici tijdens het wijkdebat in de Meent niet op de hoogte waren van de wijkagenda. "Begin met serieus te nemen wat uit de wijk komt", is hun statement.

Meer weten? Kijk dan op www.denktankschaalvergroting.nl.