Een zeer koud weekeinde met lichte tot matige vorst

Zo vlak voor de start van de astronomische lente op 20 maart komt de winter nog met een late verrassing. Een soort winters toetje. Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat de wind vanaf vrijdag uit het oosten waaien. Daarmee stroomt tijdens het weekeinde, net als twee weken terug, wederom ijskoude vrieslucht uit Noord-Rusland naar onze streken.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is er veel bewolking. Nu en dan regent het bij een matige oostenwind. Het wordt met 5 à 6 graden al kouder. In de nacht naar zaterdag gaat het vriezen (circa -4 graden), overdag oplopend tot slechts rond het vriespunt. Het klaart geleidelijk op. Het voelt bitterkoud bij een krachtige oostenwind. In de nacht naar zondag gaat het matig vriezen (tot -6 graden). Overdag is het droog met zonneschijn. Het wordt 's middags 2 à 3 graden bij een koude oostenwind.

Trend na het weekeinde

Het is eerst vrij zonnig en koud met in de nacht matige vorst. Het hogedrukgebied verplaatst zich naar de Britse Eilanden. De wind draait dan via noordoost naar noord, eind van de week naar west. De kou neemt geleidelijk af. De vorst neemt af, maar de kans op regen neemt toe.

Weetje

De verwachte temperaturen voor het komend weekend zijn zeer laag voor de tijd van het jaar. Mogelijk komen er dagrecords. Het laagst gemeten minimum op 17 en 18 maart bedraagt zo'n –5 graden in 1964. Het laagst gemeten maximum voor die dagen ligt rond +1 graad in 1969. Later in maart zijn nog lagere maxima gemeten. Op 30 maart 1952 werd het slechts 0.1 graad.