Barbara Kinsbergen en Gerwin Bottenheft maken zich op voor het Glazen Wasmeer Huis.
Barbara Kinsbergen en Gerwin Bottenheft maken zich op voor het Glazen Wasmeer Huis. Foto: Karin van Leeuwen

'Elke dag eten in de bestuurskamer'

Acht dagen worden opgesloten om geld op te halen voor je sportcluppie. Dan moet je wel een groot hart hebben. Gerwin Bottenheft heeft het.

Hilversum Veel ludieke acties beginnen met een gebbetje aan de bar. Biertje erbij. "Maar wat nou als we het Glazen Wasmeer Huis in het leven roepen? En ik er dan acht dagen in ga zitten? Dat we door middel van verschillende acties geld ophalen. Voor de club, om ons wensenlijstje te bekostigen." Gerwin Bottenheft van HSV Wasmeer grijnst. Vrijdag 30 maart om 00.00 uur betreedt hij het huis van glas. "Het was echt een grapje. Echt."

Veel verenigingen hebben moeite om leden te motiveren om mee te doen aan financiƫle acties. Bottenheft kan zich daar wel iets bij voorstellen. Sinds kort is Wasmeer Events in het leven geroepen, een werkgroep waarin hij samen met Barbara Kinsbergen en Danny van Loon activiteiten bedenkt en organiseert om op een leuke manier geld op te halen. Want dat is hard nodig. Maar Wasmeer heeft toch een prachtig nieuw clubgebouw? "Ja, dat is zo. Maar nog niet alles is af. Vier van de twaalf kleedkamers moeten nog worden gebouwd. De ruimte is er, de deuren zitten ervoor, maar de douche en banken ontbreken nog." Ook een mobiele geluidsinstallatie voor buiten is nodig en de akoestiek in de kantine moet verbeterd worden. Moeiteloos somt Bottenheft de wensen op.

Aan de bar werd gebrainstormd. Acht dagen opgesloten in de kantine is nogal wat. Hoe kom je de tijd door dat je alleen zit? Als er geen trainingen of wedstrijden zijn? Daarover is nagedacht. De eerste dag dat Bottenheft erin zit, wordt het schoolvoetbaltoernooi gehouden. Er worden dan pannenkoeken, waarvoor de Baarnse pannenkoekenboerderij Wildenburg alle ingrediƫnten beschikbaar stelt, gebakken en verkocht voor het goede doel. Aanwezigen kunnen bij Bottenheft een plaatje aanvragen. "En als iemand anders het een vreselijk nummer vindt, zet ik 'm af voor 5 euro." Weer die brede grijns. Overdag als het uitgestorven is op het complex in Anna's Hoeve belt Bottenheft ondernemers. Of ze voor 50 euro een plekje op een reclamebord willen kopen. Dan is het bedrijf een jaar lang zichtbaar. Bovendien krijgt hij alle dagen gezelschap van leden. Elke dag weer een ander trio. Sportievelingen kunnen maandag 2 april tegen betaling zich in het zweet werke tijdens de bootcamp onder leiding van Ruben Assmann. Maar wie liever een patatje met hem eet, is ook welkom. Op woensdagavond treedt het G-team aan. Het is nog een verrassing wie de tegenstander is, maar spectaculair wordt het. De 'powerboys' van het eerste hebben toegezegd vrijdag een feest te organiseren. Zanger erbij, dj in da house. Het programma is nog niet helemaal ingevuld, maar dat komt goed, verzekert Bottenheft. Vast staat de afsluiting op zondag: een brunch op de velden. "Eerst lekker eten. Daarna verlaat ik het Glazen Wasmeer Huis en maak ik de opbrengst bekend. De cheque bied ik dan aan de club aan."

Het doel van de ludieke actie is tienduizend euro ophalen om het wensenlijstje kleiner te maken. Bottenheft heeft goede hoop dat dat lukt. "We hebben zo'n vijfenveertig teams binnen onze club. We hebben ze allemaal gevraagd een actie te verzinnen." Lege flessen inzamelen, cupcakes bakken en verkopen tijdens wedstrijden, klusjes doen. Maakt niet uit wat, zolang het maar geld oplevert. "Het motto van het Glazen Wasmeer Huis is Voor Wasmeer, Door Wasmeer," benadrukt Bottenheft, "ik denk dat deze actie ongetwijfeld een flink bedrag oplevert."