Matthäus Passion in de Pieterskerk Leiden.
Matthäus Passion in de Pieterskerk Leiden. Foto: Hielco Kuipers fotografie

'Voor veel mensen moment om samen te zijn'

De Vituskerk in Hilversum is dinsdag aanstaande het decor van de Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd door het Bachkoor Holland.

hilversum "Het stuk grijpt de toehoorder meteen bij de strot", aldus dirigent Gijs Leenaars. Het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en solisten brengen het machtige oratorium onder zijn leiding ten gehore.

De Matthäus Passion staat, aldus Leenaars, in een eeuwenoude, waardevolle traditie van passiemuziek. "Bach brengt alle ingrediënten van zijn voorgangers zo virtuoos samen dat het werk een soort beknopte atlas van de westerse muziekgeschiedenis tot dan toe lijkt. Gelukkig heb je daar als luisteraar helemaal geen last van: de muziek is zo versmolten met het aangrijpende verhaal achter de noten dat het de toehoorder meteen bij de strot grijpt."

Behalve het Bachkoor Holland en de solisten Lenneke Ruiten, Franziska Gottwald, Mikael Stenbaek (evangelist), Niklaus Kost (Christus), Andreas Karasiak en Wiard Witholt zingt dinsdag ook het Haags Matrozenkoor mee. "De jongens leveren hun belangrijkste bijdrage in het openingskoor, waar ze het Koraal 'O Lamm Gottes unschuldig' zingen", vervolgt Leenaars. "In een paar regels vatten ze eigenlijk samen hoe het verhaal in de daaropvolgende uren zal verlopen. Zeg maar zoals een teaser bij Netflix."
Leenaars ervaart dat de Matthäus voor veel mensen - jong en oud - een moment is om samen te zijn. "En om - hoe moet ik het zeggen - de nabijheid te zoeken van de grote vragen van ons vluchtige en eindige aardse bestaan. Bach legt je daarbij muzikaal zo in de watten dat je er tot Kerstmis wel weer tegenaan kunt."

De Matthäus Passion is dinsdag om 19.30 uur. Voor kaarten (à € 49,95), zie www.bachkoorholland.nl.