Wimar Jaeger (midden) geeft tekst en uitleg na het vertrek van de SP uit de coalitie.
Wimar Jaeger (midden) geeft tekst en uitleg na het vertrek van de SP uit de coalitie. Foto: Bastiaan Miché

'Wij zijn ons anders gaan verhouden naar onze burgers'

Het zit erop voor dit college. Gisteren hebben de kiezers gesproken en breekt een nieuwe periode aan. Tijd om terug te blikken op de afgelopen jaren met coalitieleider Wimar Jaeger.

hilversum Met vallen en opstaan is het gegaan, maar de gemeente is zich anders gaan verhouden naar de inwoners. Dat meent coalitieleider Wimar Jaeger in zijn terugblik op de collegeperiode. "Als je kijkt naar mijn agenda dan zit ik iedere week aan tafel met buurtcomités en -verenigingen. Dat was in het verleden niet het geval."

Meteen voegt hij eraan toe dat het allemaal nog veel beter kan en moet. Vaak genoeg heeft de gemeente communicatieve steken laten vallen of hebben inwoners of buurtgroepen het idee dat er niet naar hen geluisterd is. Dat realiseert Jaeger zich goed. Maar Hilversum heeft goede stappen gemaakt om als raadhuis meer naar de inwoners te komen. Als voorbeeld geeft de nu demissionair wethouder de komst van de acht buurtcoördinatoren, de schakels tussen de buurtbewoners en de gemeente. Hun aanstelling is een goede zet geweest. Datzelfde gaat volgens hem ook op voor de vele buurtschouwen die er zijn geweest, het opstellen van buurtagenda's en het correctief raadgevend referendum dat vorig jaar in Hilversum is ingevoerd.
Dat Hilversum een andere relatie heeft met haar inwoners heeft volgens Jaeger ook te maken met de ramp van de MH17. Vijftien Hilversummers kwamen om op 17 juli 2014. "Dat is een enorme dreun geweest en is een van de grote dingen in deze periode geweest", geeft hij aan. "Dat dreunt nog steeds na. Niet alleen omdat er een monument is neergezet in het Dudokpark, maar ook omdat pastoor Jules Dresmé de Vituskerk heeft opengedaan. De gezamenlijkheid die daar uit sprak, dat we als gemeente en inwoners met elkaar bezig waren, heeft geleid tot een nieuwe verhouding. Dat is wat doordreunt."
Dat lijkt haaks te staan op de verharding van de maatschappij en de soms moeizame relatie tussen de gemeente en bewonersgroepen. Op verschillende dossiers is het hard tegen hard gegaan. Noem het bootjesplan voor de Oude Haven, het tweerichtingsverkeer op de Emmastraat of de discussie over de opvang van vluchtelingen. Jaeger zegt dat een klein deel aan de oppervlakte komt drijven. Voornamelijk tegenstanders van plannen roeren zich. Soms heel heftig. "Voor die andere 80 of 90 procent is er niets aan de hand en die hoor je of zie je niet als insprekers", reageert hij. Eerlijk zijn naar de inwoners, uitleggen dat andere of grotere belangen zwaarder hebben gewogen en snappen dat je met een beslissing niet iedereen tevreden kunt stellen, is het adagium. Tegelijkertijd moet er ook acceptatie zijn bij de tegenstanders als de knoop is doorgehakt.
Wat hij betreurt is dat in sommige discussies niet meer met elkaar gesproken werd. Het was moddergooien. Elkaar polariseren. Als beide partijen in hun loopgraaf blijven zitten, dan is het onmogelijk om het probleem de wereld uit te helpen. Soms moesten inwoners even door die stugheid heen. Dat heeft Jaeger zo ervaren met de omwonenden van het Dudokpark. Daar was onvrede over het aantal evenementen en de overlast die de bewoners er gratis bij kregen bij onder meer de Hilversum City Run, de wielerronde en Eten op Rolletjes. In goed overleg zijn afspraken gemaakt en heeft de gemeente naar Jaegers inzicht begrip getoond en is er oplossingsgericht te werk gegaan.
De ondernemer van origine had slagvaardiger willen zijn als gemeente. Het juridisch keurslijf zit dat nog weleens in de weg en soms ook omdat de discussie volgens Jaeger volledig de negativiteit in wordt getrokken. Meest sprekende voorbeeld voor hem is het opknapplan van het Stationsplein. Hij stelt dat iedereen het daar in de kern over eens is, maar dat de kans er echt iets van te maken al snel verdwijnt. "Het gaat dan over de hoogte van zichtlijnen. Er moet aandacht zijn voor het Oosterspoorplein en de Koninginneweg. Er was dreiging van rechtszaken. Dan schiet de gemeente in de juridische stand en ligt de focus meer op het proces in plaats van op het resultaat. Kijk naar het Langgewenst. Hoe lang hebben we het daar wel niet over gehad? Je moet niet twintig of dertig jaar gaan zitten dimdammen", zegt hij klip-en-klaar.
Het vertrek van collega Arjo Klamer beschouwt hij als een groot dieptepunt van de afgelopen periode. Vanuit collegeperspectief en de vriendschappelijke basis heeft de situatie rond Klamer er bij de D66'er behoorlijk ingehakt, zoals hij zegt. "Het voelde als een lichaamsdeel dat afgesneden werd." Volgens Jaeger waren de ideologische verschillen helemaal niet zo groot, ook al bestond het college uit D66, VVD, CDA en SP. Politiek inhoudelijk had het kwartet in zijn optiek de rit makkelijk kunnen uitzitten. "We hebben flink de degens met elkaar gekruist over bijvoorbeeld het woonbeleid. Maar we zijn er altijd met elkaar uitgekomen. Ja, er zijn flink wat pizzadozen doorheen gegaan en het heeft vaak tot de late uurtjes geduurd, maar we lieten elkaar niet los totdat we eruit waren."
Met de kennis van nu - om er maar een CDA-term uit te gooien - stelt Jaeger zich toch de vraag of er niet eerder actie ondernomen had moeten worden. Het verliep steeds stroever binnen het college, maar vanuit een collegiaal standpunt is te lang geprobeerd om uit de moeizame situatie te komen. Dat Klamer uiteindelijk opstapte of uit de coalitie is gezet - de meningen hierover zijn nog altijd verdeeld - op dinsdag 27 juni was logisch. Zijn functie was politiek onhoudbaar, aldus Jaeger. De SP'er lag op verschillende dossiers onder vuur, had al een motie van wantrouwen aan zijn broek gekregen en zei vervolgens hartelijk dank, maar nee, tegen het reddingsplan van zijn collega's.
Tevreden kijkt Jaeger tot slot terug op de transitie. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk, inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Taken die de landelijke overheid heeft afgestoten. Grote zorgen waren er in Hilversum en de regio over hoe deze taakstelling goed te regelen. "Dat was een kopzorg van jewelste", aldus de wethouder. "Het goede nieuws is dat we dat in de Gooi en Vechtstreek goed hebben doorstaan. Deze regio staat landelijk in de top 5 van beste transformatiegebieden."