Wethouder Van der Spek (rechts) bekeek het tableau van dichtbij.
Wethouder Van der Spek (rechts) bekeek het tableau van dichtbij. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw MCO-project om rijke geschiedenis te benadrukken

hilversum Met eigen ogen constateerde wethouder Willem van der Spek dat herstelwerk van het tegeltableau op het gebouw van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) nodig is. Vooral de kleuren blauw en rood in het ontwerp van Bart van der Leck zijn verbleekt, zag de bestuurder vrijdag van dichtbij op de steiger. Nu moet er uitsluitsel komen of de restauratie daadwerkelijk door kan gaan.

Zo veel mogelijk elementen van het gebouw - dat in 2019 negentig jaar bestaat - terugbrengen in originele staat, is het devies van het MCO. Manager Rogier Hageman vertelt vrijdag, vlak voor het startsein van het restauratieonderzoek, dat er een beweging is ingezet om de monumentale waarde van het pand en de geschiedenis daarvan te benadrukken. Meest sprekende voorbeeld is de opknapbeurt van Studio 2 in 2016, de oudste radiostudio van Nederland. In dat kader past ook het digitaliseren van de enorme collecte bladmuziek, die tot aan vorig jaar lag te verstoffen in de kelder van de Heuvellaan 33.

Nu moet onderzoek uitwijzen of het tegeltableau van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958), dat hij ontwierp in opdracht van de Vara, het volgende restauratieproject is. Dit kunstwerk bestaat uit tegels in blauw, geel, rood, zwart en gebroken wit en is behoorlijk verscholen op het MCO-gebouw. Het hangt tegenover de villa aan de Heuvellaan waar vroeger de omroepdirectie zat en aan de andere kant schermen grote bomen het af. Niet alleen heeft Hageman de wens dat dit werk in het tweede deel van 2018 mooi hersteld kan worden, ook hoopt hij dat het tableau in de nabije toekomst beter zichtbaar is.

Het tegeltableau is in 1960 geplaatst, twee jaar na de dood van Van der Leck. In de bijna zestig jaar dat het buiten hangt is het kunstwerk, dat de omroepgeschiedenis van Hilversum uitbeeldt, behoorlijk beschadigd geraakt. Experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de restauratoren nemen het werk nu goed onder de loep. Daar hebben zij een speciaal röntgenapparaat voor. Momenteel nemen zij monsters mee naar het laboratorium. In de komende maanden moeten de vervaardigingstechniek, de gebruikte materialen, de manier van plaatsing en de oorzaken van het verval duidelijk worden.

Hageman verwacht dat het rapport met bevindingen eind mei, begin juni af is. Dan moeten de verlossende woorden vallen hoe het tableau te restaureren is en wat de kosten van die herstelklus zijn. Dat is dan ook de tijd dat de MCO-manager fondsen moet gaan werven voor de restauratie. Of de gemeente daaraan meebetaalt is nog maar de vraag. Hilversum heeft wel een bijdrage geleverd aan het lopende onderzoek.