Nu al overvolle pmd-containers voor het raadhuis.
Nu al overvolle pmd-containers voor het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Ophef en vragen over versnelde uitrol oranje pmd-container in Hilversum

Uit- of afstel van de oranje pmd-bak in Hilversum is een optie. Maar dat kost de gemeente wel even 1,2 miljoen euro. De politiek reageert verbaasd.

hilversum Door de pmd-bak dit jaar in Hilversum al neer te zetten en niet pas volgend jaar - zoals oorspronkelijk de bedoeling was - zet de GAD de Hilversumse gemeenteraad voor het blok. Dat stelt een viertal politieke partijen in Hilversum, een paar dagen na een brief hierover van milieuwethouder Willem van der Spek. "Wij vinden dit een onacceptabele manier van zaken en hebben daarom urgente vragen voor het college."

De uitrol van de pmd-inzameling (plastic, metaal, drinkpakken) is noodzakelijk, omdat de rijksoverheid wil dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden is. Hiervoor werkt het Rijk samen met de gemeenten in het landelijke programma Van Afval Naar Grondstof (VANG).
Voor de inwoners in deze regio betekent de VANG-maatregel dat zij er een extra minicontainer bij krijgen. Echter, vindt de politiek, is nog onvoldoende duidelijk wat het effect van een nieuw afvalinzamelingssysteem is. De gemeenteraad verzocht na een motie van D66 en Hart voor Hilversum om de maatregel een jaar uit te stellen.
Van der Spek meende vorige week echter dat uitvoering van deze motie praktisch onhaalbaar blijkt. De Regio Gooi en Vechtstreek (RGV) blijft bij eerder gemaakte afspraken uit 2015, tenzij Hilversum de consequenties draagt om hiervan af te wijken. Dat betekent een kostenpost van 1,2 miljoen euro. "Het nu uitstellen en later weer opstarten van het uitrollen van de pmd-container leidt tot kosten voor meer opslag en nieuwe (externe) projectkosten", aldus de RGV.
De invoering van de pmd-container in Gooise Meren, Hilversum, Wijdemeren en Weesp gebeurt in mei dit jaar, althans dat is de bedoeling. Door dit in een keer te doen, verwacht de GAD een efficiëntere bedrijsvoering te realiseren met een verbetering in de communicatie naar inwoners. Bovendien leidt dit tot minder kosten, doordat er sneller opbrengsten ontstaan voor de grondstoffen en dit leidt tot een lagere inwonersbijdrage voor de gemeenten, aldus de GAD.
De vier partijen stellen echter nu dat de invoering volgens de oorspronkelijke planning pas in 2019 zou plaatsvinden. De versnelling van het plan zou nodig zijn omdat er in de uitvoering bij de andere gemeentes complicaties en vertragingen zijn opgetreden. "Het besluit is niet genomen om geld te besparen, maar om te voorkomen dat de eerdere vertraging zou leiden tot een overschrijding van het budget. Wij vinden het daarom onterecht dat aan Hilversum de rekening wordt gepresenteerd van eerder gemaakte vertragingen."
In een korte verklaring meldt de RGV dat die 1,2 miljoen euro financieel risico is gebaseerd op de resultaten van de pilot in Huizen, Blaricum en Laren. "Het geeft ons inzicht in de hoeveelheid extra pmd en de hoeveelheid minder restafval die wij ophalen met de vierde container ten opzichte van de situatie van het jaar daarvoor. Dit vertalen wij naar een gewicht extra pmd en minder restafval per inwoner. Vervolgens vertalen wij dat naar de grootte van de gemeente waar de pmd-uitrol gepland staat."