De voorstelling in de Curtevenneschool.
De voorstelling in de Curtevenneschool. Foto: Floor Godefroy

'Lentekriebels' op basisscholen

kortenhoef Veel basisscholen in Nederland staan deze week in het teken van de Week van de Lentekriebels. De Curtevenneschool in Kortenhoef was maandagmorgen de landelijke startschool.

De Week van de Lentekriebels is een landelijke themaweek over 'relationele en seksuele vorming' voor het basisonderwijs. Tijdens deze week gaat het in groep 1 tot en met 8 onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, verliefdheid, lichamelijke veranderingen en verschillen, puberteit, respect, seksuele weerbaarheid en diversiteit.
Dit laatste onderwerp krijgt dit jaar extra aandacht met het jaarthema 'Anders?!'. Een belangrijk thema, vindt de GGD Gooi en Vechtstreek, omdat ieder kind zich welkom en veilig moet voelen op school en in de klas. "Soms vallen kinderen buiten de groepsnorm en worden kinderen zich bewust van de onderlinge verschillen. Dat gevoel 'anders te zijn' kan een terughoudende werking hebben op het kind. Maar deze verschillen mogen bestaan. Ieder kind is uniek."

Daarom leren kinderen tijdens deze themaweek om respect te hebben voor elkaar, ongeacht geloof, beperking, cultuur of seksuele voorkeuren. Doordat hier aandacht voor is op school, moet het voor kinderen en ouders ook gemakkelijker worden om er thuis over te praten.

De Curtevenneschool opende maandag haar deuren om te laten zien hoe zij invulling heeft aan de themaweek en de lessen over seksualiteit en weerbaarheid. Na de feestelijke aftrap door directeur Marga van Duijn, samen met de burgemeester van Wijdemeren Freek Ossel, en GGD-verpleegkundige Daan Kuypers, volgde een toneelstuk en het gezamenlijk zingen van het Lentekriebelslied.