Maandag was de onthulling van de 2160 zonnepanelen op de bufferbak.
Maandag was de onthulling van de 2160 zonnepanelen op de bufferbak. Foto: Bastiaan Miché

Zonneweide is weer een stap in de goede richting van duurzaamheid

hilversum Met de 2160 zonnepanelen in Anna's Hoeve zet Hilversum opnieuw een goede stap in de richting van een duurzamere gemeente. Om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn - dat is de ambitie die Hilversum heeft - moet er nog wel flink wat gebeuren, was de disclaimer maandagmiddag.

Dat is de boodschap van wethouder Willem van der Spek van Duurzaamheid en Aernoud Olde, voorzitter van de lokale energiecoöperatie HilverZon. Voor de officiële onthulling van de zonneweide, die naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie ligt, melden de twee onafhankelijk van elkaar dat het besef om duurzamer te gaan leven bij steeds meer mensen is doorgedrongen. "Het is wonderbaarlijk hoe duurzaamheid hier leeft. Dat is wel wat ik in die korte tijd dat ik wethouder ben heb ondervonden", aldus Van der Spek.
Over 32 jaar moet de gemeente helemaal duurzaam zijn, zoals de CDA-bestuurder zegt. Die opdracht is aan de gemeente én haar inwoners. 'We moeten het met z'n allen doen." Het jaar 2050 klinkt verder dan het is, meldt Olde, die in zijn toespraak duidelijk aangeeft dat de schouders er echt flink onder gezet moeten worden. "Als we zo doorgaan als nu dan verkleinen we onze voetafdruk maar met 15 of 20 procent. Daar moet nog een hele grote schep bovenop", vindt de HilverZon-voorzitter.
De zonneweide vormt de bovenkant van de bufferbak van de waterzuivering. In totaal kunnen 220 huishoudens hier lokale groene stroom van krijgen. Wie geen geschikt dak heeft of geen panelen op zijn huis wil hebben, kan op deze manier aan duurzame energie komen. De gemeente heeft het project gerealiseerd, terwijl HilverZon verantwoordelijk is voor de verkoop en het onderhoud van de panelen. Volgens Olde hebben al zo'n zeventig tot tachtig huishoudens zich aangesloten. De eerste deelnemers krijgen vandaag hun stroom. Tot eind 2018 loopt de verkoop van de nu nog grootste postcoderoosregeling van Nederland. Hierna komen er nog meer zonnepanelen in Anna's Hoeve. Die moeten verrijzen op de retentievelden rondom de huidige zonneweide.
Maar vanuit de nieuwbouwwijk is er ook kritiek. De constructie zoals die nu is, is anders dan aan de omwonenden voorgespiegeld. De zonneweide steekt hoger boven het maaiveld uit. Bewoners van De Almansweide hebben hun onvrede geuit in een brief aan het college en de gemeenteraad, waarin zij aangeven dat de constructie nu tegen de verwachting in zichtbaar is vanuit de woonwijk. "We zijn nu optisch afgesloten van de hei", meldt Hélène Snoeck. Van der Spek en Snoeck bevestigen dat zij vorige week een goed gesprek hebben gehad. De wethouder heeft erkend dat de communicatie niet optimaal is geweest, maar een oplossing voor de te hoge constructie is er niet. Dat is wel een deuk in het vertrouwen van de bewoners.