Ook publieke taken kunnen overnemen.
Ook publieke taken kunnen overnemen. Foto: gemeente Hilversum

Initiatief Hilversum: meer werk maken van buurtinitiatieven

hilversum Het is duidelijk dat er nog wel een tandje bij mag als het over buurtinitiatieven gaat. Initiatiefrijk Hilversum is gisteren tijdens de verkiezingsavond alvast in actie gekomen en heeft de kandidaat-raadsleden voor de formatie van een nieuw college het ‘Plakkaat van Hilversum’ aangeboden.

De verzameling van diverse maatschappelijke en buurtinitiatieven wil dat bewoners meer zeggenschap en ruimte krijgen om zelfstandig activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren in de eigen leefomgeving. Daarom heeft Initiatiefrijk Hilversum het programma-akkoord ‘Plakkaat van Hilversum’ opgesteld. Dat zijn de uitkomsten van het lijsttrekkersdebat van vorige week donderdag.

In dit document geven zij bijvoorbeeld aan dat bewoners opdrachtgever van ambtenaren kunnen zijn als het gaat om dingen die in hun eigen wijk spelen. Tevens moeten de mensen in de wijk publieke taken kunnen overnemen als zij het gevoel hebben dat zij dit beter kunnen dan de gemeente.
Op dit pamflet is verder nog te lezen dat zij budgetten willen overhevelen naar een maatschappelijk doel. Het gaat om geld dat voor kinderen in achterstandssituaties is bedoeld, maar naar de mening van Initiatiefrijk Hilversum te versnipperd wordt aangewend. Het laatste punt dat zij hebben aangekaart, is de oprichting van een bewonersfonds voor maatschappelijke initiatieven. Hun idee is om 10 euro meer ozb te betalen en die euro’s - zo’n 800.000 euro - vervolgens vrij te maken voor nieuwe initiatieven.