Deze jongen mocht voor het eerst stemmen.
Deze jongen mocht voor het eerst stemmen. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversummers in het stemhokje: links, rechts of toch maar lokaal?

De meningen zijn verdeeld, blijkt tijdens een rondgang langs enkele van de 43 stembureaus. Soms is het best druk, soms ook helemaal niet.

hilversum In 'het mooiste stembureau', zoals staat aangegeven voor Museum Hilversum, is het woensdagmorgen niet echt druk. "Misschien wordt het vanmiddag wat drukker als mensen gaan stemmen tijdens het boodschappen doen", zegt een lid van het stembureau hoopvol.

"Ik heb lang getwijfeld", zegt een mevrouw in deze nieuwe stemlocatie nadat ze haar keuze heeft bepaald. Uiteindelijk is het de VVD, omdat die partij voor tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en Emmastraat is, zegt ze. "En ook Gooistad. Ik zie daar wel de voordelen van in."
"Ik heb vanmorgen mijn keuze bepaald", zegt een andere dame. "Het wordt Hart voor Hilversum. Een lokale partij kan meer voor Hilversum doen. En het is de grootste van alle lokalen. Dan kun je het meest betekenen."
Ook de Paulusschool is een nieuwe stemplek. Rond 10.00 uur zegt een buurtbewoonster dat zij D66 heeft gestemd. Op gevoel en ook omdat haar dochter van 7 dat een goede partij vindt. "En D66 is goed voor het klimaat en staat ook open voor asielzoekers. Bovendien is het belangrijk dat het links blok groot wordt." En een lokale partij dan? "Nee, daar heb ik niets mee. Die zijn zo versnipperd en enigszins populistisch."
In de bibliotheek is het wel druk. Daar zegt een meneer dat hij op de ChristenUnie heeft gestemd. Hij kent iemand van de lijst, is de uitleg. "Maar ook klimaat en milieu vind ik belangrijk en hoe wordt omgegaan met sociaal-maatschappelijke problemen. En dan kom ik uit bij deze partij."
"Het is bij te houden", zegt een lid van het stembureau in het Roland Holst College enigszins cynisch. Er staat namelijk geen enkele kiezer in een van de drie stemhokjes en de teller staat rond 11.00 uur pas op veertig stemmers. Net op dat moment komt een leerling van de school - pas 18 - binnen om zijn grote moment te beleven. Vol trots brengt hij zijn stem uit en neemt vervolgens zijn stemdiploma - wie voor het eerst stemt krijgt zo'n diploma - in ontvangst. Zijn vrienden - nog geen 18 - kijken toe en geven zonder enige kennis van zaken te hebben het nodige advies. Of ze balen dat ze nog niet mogen stemmen? "Ja man", zegt één van hen allesbehalve serieus. "Maar het kan niet. Ze controleren hier beter op leeftijd dan in coffeeshops."
Woensdagavond rond 21.00 moesten alle stemmen worden geteld. Of er een strijd is tussen de bureaus wie als eerste klaar is, zegt een lid van het stembureau in de Paulusschool 'nee'. "Burgemeester Broertjes wil altijd dat Hilversum als eerste van de middelgrote gemeenten klaar is met tellen, maar wij gaan voor nauwkeurigheid."

In de bibliotheek was het aanmerkelijk drukker.