Blijdschap en verbazing bij Karin Walters en het team van Hart voor Hilversum bij het zien van de voorlopige uitslag.
Blijdschap en verbazing bij Karin Walters en het team van Hart voor Hilversum bij het zien van de voorlopige uitslag. Foto: Bastiaan Miché

Hart voor Hilversum de grootste

hilversum De inzet was tien zetels, maar met acht zetels en bijna duizend stemmen meer dan D66 is Karin Walters van Hart voor Hilversum meer dan tevreden. "We zijn de grootste van Hilversum en dat is wat we wilden", glundert de lijsttrekker.

Volgens de voorlopige uitslag - vrijdag om 10.00 uur komt de definitieve uitslag - hebben woensdag 8.001 Hilversummers op Hart voor Hilversum gestemd. Dat lijkt nu goed voor acht zetels en het is de derde keer dat de partij wint. In 2010, toen de lokale partij voor het eerst meedeed, haalde zij drie zetels. Vier jaar later steeg zij naar zes. Wat Walters betreft is de verkiezingsuitslag een duidelijk signaal dat er de komende vier jaar een andere wind moet waaien in het raadhuis.

GroenLinks maakt met drie zetels winst, van twee naar vijf, de grootste klapper. "Dat is echt fantastisch", aldus een blije lijsttrekker Jan Kastje. Gezien de winst houdt hij sterk rekening met een plek in de nieuw te vormen coalitie. Het CDA is van drie naar vier zetels gegaan. De andere coalitiepartijen D66 en VVD behielden nagenoeg hun zetels. De Democraten hebben er nu acht, dat waren er negen, en de VVD blijft op zes. De klap viel op links. De SP halveert (van vier naar twee) en de PvdA verliest een stoel in de raadszaal: van drie naar twee. Leefbaar Hilversum behoudt de ene zetel en Hilversum1 keert niet terug.

3