Hilversum1: 'Het is de stem van de kiezer'

hilversum Zeer waarschijnlijk keert Hilversum1 niet terug in de nieuwe gemeenteraad. Met maar 736 stemmen heeft de lokale partij geen zetel weten te beamchtigen. Lijsttrekker John Tammer is daar nuchter over: "Het is de stem van de kiezer."

Teleurgesteld is Tammer wel. Het harde werk van de afgelopen periode - hij nam in september vorig jaar het stokje over van Hans Roos die opstapte - is blijkbaar niet genoeg geweest. Aan de andere kant heeft de Hilversumse kiezer duidelijk gesproken. Daar legt de lijsttrekker zich bij neer. Hoe nu verder, is de vraag. Dat moet blijken uit de volgende algemene ledenvergadering. "Als de leden willen dat we doorgaan, dan gaan we door en beginnen we te bouwen naar de volgende verkiezing."


Ophef over spandoek HvH voor St. Joseph

hilversum Hart voor Hilversum had niets te maken met het spandoek dat was opgehangen voor wijkcentrum St. Joseph. Dat benadrukt Jerry Braaksma, nadat er op de verkiezingsdag ophef over was ontstaan.

"Een meisje wilde ons kandidaat-raadslid Ria de Jong hiermee een warm hart toedragen. Het meisje is best wel geschrokken van de commotie", aldus Braaksma. Toen deze uiting weg was gehaald, stond er niet veel later een auto met een spandoek van HvH op het plein voor het buurthuis aan de Minckelersstraat. Ook die is verwijderd. Braaksma zegt dat de partij hiermee in hun maag zat, maar dat het echt individuen waren die deze acties hebben ondernomen.
Uitingen van politieke partijen mogen volgens de kieswet niet te zien zijn in stembureaus. Volgens de Hilversumse APV zijn dit soort spandoeken voor de deur van een stemlokaal verboden.


Tevredenheid over opkomst

hilversum Het opkomstpercentage moest hoger dan in 2014. Dat was de inzet van burgemeester Pieter Broertjes. Hij had zelfs gehoopt de 60 procent te halen. De 53,31 procent van 2014 is verbeterd: dit keer stemde 55,56 procent van de Hilversummers.