Direct na de bekendmaking van de voorlopige uitslag kwamen de vragen over het mogelijk nieuwe college.
Direct na de bekendmaking van de voorlopige uitslag kwamen de vragen over het mogelijk nieuwe college. Foto: Bastiaan Miché

Lokaal wint, collegepartijen zien zich beloond worden

De Hilversumse kiezer heeft zich uitgesproken. Lokaal wint, maar niet zo veel als elders. Nu is het de taak aan de politiek om een nieuwe coalitie te vormen. Inhoudelijk gezien kan dat nog weleens een behoorlijke klus gaan worden.

hilversum De strijd om het gewilde pluche barst vanaf vandaag los. De bal ligt nu bij Hart voor Hilversum. De lokale partij mag zich de grootste noemen. Toch stemde Hilversum niet zo massaal op lokaal als landelijk het geval was. Minder dan een kwart - in totaal negen zetels - kregen de lokale partijen. Opvallend is ook dat de zittende collegepartijen D66, VVD en CDA het gelijke aantal zetels behoudt.

Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum halen nu samen 9 van de 37 zetels. Dat is nog geen 25 procent. Dat is onder het landelijke gemiddelde, dat boven de 30 procent ligt. D66 verliest ten opzichte van 2014 maar één zetel, al was de partij die sinds 2016 al kwijt omdat Fatih Demirkan uit de fractie stapte en zelfstandig verder ging. Tegen de landelijke trend in verliezen de democraten in Hilversum, bij de vorige twee verkiezingen nog de grootste, amper terrein. "Ik zie dat wij als coalitie toch iets hebben bereikt. Daar worden we tussen aanhalingstekens voor beloond", aldus D66-voorman Wimar Jaeger.

Zijn collega van de VVD Floris Voorink heeft gemengde gevoelens. De liberalen blijven steken op zes zetels. Weliswaar met 800 stemmen meer dan in 2014, maar de partij had gehoopt op meer. "Het is een uitslag waar je verder mee kan, maar het wordt wel een lastige legpuzzel." Olaf Streutker van coalitiegenoot CDA is hartstikke blij en supertrots met het behalen van de vierde zetel. "Tegen de landelijke trend in winnen wij een zetel." Ook hij ziet dat de zittende collegepartijen het goed gedaan hebben in Hilversum.

Nu de voorlopige verkiezingsuitslag bekend is, komen de eerste vragen al over een mogelijke coalitie. Met wie wil Hart voor Hilversum collegeplannen smeden? Zowel Karin Walters als alle anderen laten zich nog niet in hun kaarten kijken. Iedereen is nu nog even lief. "Het kan nog alle kanten op. We gaan eerst maar eens de gesprekken aan", klinkt het uit vele monden, alsof het om een grote loterij gaat.

De hamvraag is of Hart voor Hilversum groot genoeg is. Ja, zij is nu officieel de grootste en heeft daarmee in eerste instantie de sterkste troeven in handen. Daarnaast heeft de kiezer een signaal afgegeven dat normaliter niet terzijde kan worden gelegd. Dat de lokale partij aan de macht komt, is heel aannemelijk. Walters heeft ook de ambitie om opnieuw wethouder te worden. In het verleden was zij dat al namens de SP. Maar de Hilversumse uitslag geeft ook andere coalitiemogelijkheden. D66, VVD en CDA kunnen met een nieuwe partner verder. In 2014 was dat de SP. Nu zou dat weleens heel goed GroenLinks kunnen zijn. Dit scenario wordt vooralsnog afgedaan als niet-bestaand, maar zou in de komende periode zeker geschreven kunnen worden. Inhoudelijk gezien moeten de partijen elkaar zien te vinden en daarnaast is ook lang niet bij iedereen de soms agressieve manier van campagne voeren - vooral op social media - even goed gevallen.

Onwaarschijnlijk is het dat de SP terugkeert in het college: de socialisten gaan van vier naar twee zetels. Lijsttrekker Bianca Verweij zag dat al wel een beetje aankomen. In de komende periode gaat zij stevig oppositie voeren. "We blijven doen wat we altijd hebben gedaan." Ook de PvdA en de ChristenUnie verliezen. De sociaaldemocraten gaan van drie naar twee en de ChristenUnie van twee naar een. "Het is bitterzoet", verklaart lijsttrekker Femke van Drooge van de PvdA.

'Met deze uitslag kun je verder, maar wordt wel lastige puzzel'