Met 264 voorkeursstemmen is Van Ouwerkerk in de gemeenteraad gekomen.
Met 264 voorkeursstemmen is Van Ouwerkerk in de gemeenteraad gekomen. Foto: Bastiaan Miché

Erik van Ouwerkerk nu politicus

hilversum Het beeld dat er politiek van hem is, klopt niet. Erik van Ouwerkerk heeft zijn hart op de tong. Hij is recht door zee, maar met hem is er zeker goed zaken te doen, geeft de Hilversummer aan. "Ze gaan een heel andere kant van mij leren kennen", aldus het kersverse raadslid van Hart voor Hilversum (HvH).

Dat Van Ouwerkerk een plek heeft bemachtigd in de gemeenteraad is de verrassing van de verkiezingen. Hij stond als nummer 22 op de lijst en voerde nauwelijks campagne voor zichzelf. Zijn grote netwerk in Hilversum heeft hem genoeg voorkeurstemmen opgeleverd om namens HvH een zetel in te nemen. Met 262 stemmen is een plek in de raad verzekerd, Van Ouwerkerk heeft van 264 plaatsgenoten het mandaat gekregen. "Erik is een geboren en getogen Hilversummer. Hij is hier bekend", meldt zijn fractievoorzitter Karin Walters.

De Hilversummer, die gezien wordt als een man van het volk, heeft als ondernemer, voormalig eigenaar van een boksschool en organisator en promotor van (kick)boksgala's veel contacten. In 2015 was hij een van de oprichters van Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum'. Daarmee kwam hij lokaal en landelijk in het nieuws. In maart 2016 bracht deze groep met zo'n tweehonderd Hilversummers de democratie ten grave. Twee jaar later is hij een gekozen volksvertegenwoordiger. "Dat had ik nooit verwacht", geeft hij toe. Hij heeft een plek gevonden bij HvH en is van mening dat je in actie moet komen als zaken je niet bevallen.
Hij realiseert zich dat de politiek nieuw voor hem is, maar Van Ouwerkerk heeft veel zin in het raadswerk. De politicus gaat zich inzetten voor Hilversummers die in de problemen zitten. "Ik ga mijn uiterste best doen."