Degenhart (rechts) tijdens de verkiezingsavond.
Degenhart (rechts) tijdens de verkiezingsavond. Foto: Bastiaan Miché

Opnieuw trieste avond voor PvdA

hilversum "Ik huil gewoon tijdens verkiezingsavonden", lacht Nelleke Degenhart van de Pvda een paar dagen na de voor de sociaaldemocraten opnieuw teleurstellende verkiezingsavond. Want voor de zoveelste keer op rij moest de partij inleveren. De partij heeft nu nog maar 2 van de 37 raadszetels.

Degenhart bezette dit keer de vierde positie op de lijst van de PvdA en keer dus niet terug in de gemeenteraad. Dat laatste maakt haar overigens niet zo veel uit. Ze heeft de gemeenteraad niet nodig om aan haar betrokken burgerschap invulling te geven, zegt zij. "Maar het is zo jammer dat mensen denken dat andere partijen hen beter kunnen vertegenwoordigen. Dat zie je ook landelijk."
Ook vier jaar geleden verloor de PvdA zetels en ook toen waren er tranen bij Degenhart, die met haar destijds tweede plek op de kieslijst wel in de gemeenteraad belandde. Volgens haar is Hart voor Hilversum dé partij die veel PvdA-kiezers heeft weten binnen te halen. "Het is een populistische partij die met een negatieve campagne heel succesvol is gebleken", aldus Degenhart over de lokalen.
De sociaaldemocraat lag de afgelopen raadsperiode onder vuur tijdens de discussie over de opvang van vluchtelingen in Hilversum en het Gooi. Met name vanuit de Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum' was er veel kritiek op Degenhart, omdat zij statushouders wél graag naar Hilversum zag komen. Nu komt een van de initiatiefnemers van die Facebookgroep namens Hart in de gemeenteraad. "Het zijn mensen waar ik steil van achteroversla. Die mensen geloven niet in de democratie", verwijst zij naar het protest van de Facebookgroep twee jaar terug. "En nu zij op de lijst staan, denken ze alles beter en anders te kunnen doen. Maar ze gaan echt niet in één keer de woningnood oplossen."