Aafke Vreugdenhil: zo blij.
Aafke Vreugdenhil: zo blij. Foto: Bastiaan Miché

Toch tweede zetel ChristenUnie

hilversum Aanvankelijk was er teleurstelling bij lijsttrekker en fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie, maar uiteindelijk heeft haar partij toch die tweede zetel in de Hilversumse gemeenteraad te pakken.

Bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zag het er nog naar uit dat de partij maar één zetel kreeg in de Hilversumse gemeenteraad. Slechts drie stemmen zou de partij tekort zijn gekomen voor een tweede stoeltje. En dat terwijl de ChristenUnie bijna honderd stemmen meer kreeg dan in 2014; de opkomst was dit keer echter ook hoger. "Dit is heel zuur", aldus Vreugdenhil afgelopen donderdag.
Vrijdagmorgen, toen de definitieve uitslag bekend werd gemaakt, had de partij bij de verdeling van de restzetels echter voldoende stemmen om twee vertegenwoordigers de raad in te sturen. Vreugdenhil toen: "Ik ben zo blij."
Die extra zetel ging ten koste van een zetel voor D66. De democraten hebben daardoor niet acht, maar zeven zetels. Lijsttrekker Wimar Jaeger van D66 baalde er uiteraard van dat zijn partij nu een paar stemmen tekortkwam ten opzichte van de ChristenUnie, maar toonde zich sportief. "Het is jammer, maar ik gun het de ChristenUnie. Op basis van de afgelopen jaren hebben zij dit ook verdiend."