Jeroen Pool laat de eerste elektrische deelauto, een Nissan Leaf, van HET zien met het raadhuis als achtergrond.
Jeroen Pool laat de eerste elektrische deelauto, een Nissan Leaf, van HET zien met het raadhuis als achtergrond. Foto: Bastiaan Miché

Het nieuwe rijden is een elektrische auto delen met de buren

Een auto die rijdt op zonnestroom en die je ook nog eens deelt met wijkbewoners. Dat kan vanaf nu in Hilversum. HET legt uit hoe dat werkt.

hilversum Het nieuwe rijden gaat veel verder dan alleen eerder opschakelen of later terugschakelen zoals dat in de reclame op televisie te zien is. Auto's worden schoner. Er rijden steeds meer elektrische auto's rond. Energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) zet nu de eerste Buurauto neer in Hilversum: een wagen die rijdt op zonnestroom en die je deelt met jouw buren.

Een auto delen met vijf of zes buren. Dat is een idee waar velen aan moeten wennen. Het gevoel van vrijheid zit 'm er juist in dat de eigen auto voor de deur staat en dat je die gebruikt wanneer je wilt. Jeroen Pool en Wytze Broerze van HET realiseren zich dat een deelauto lang niet voor iedereen een optie is. Maar zeker voor Hilversummers die een tweede auto hebben of een wagen bezitten die ze nauwelijks gebruiken, is dit een interessante mogelijkheid.

Door de deelauto verdwijnt er veel blik in de buurt. Het is schoner rijden. "Elke vermeden liter benzine of diesel scheelt gemiddeld 3 kilo CO2-uitstoot." Elektrisch rijden betekent altijd al 30 procent minder CO2-uitstoot, terwijl het rijden op zonne-energie een vermindering geeft van 90 procent, geeft Pool aan. Tevens is het sociaal en heeft het ook qua financiën veel voordelen: gebruikers betalen geen wegenbelasting of onderhoudskosten. "Als je kijkt naar het kostenaspect van een tweede auto en een deelauto dan ga je er toch anders naar kijken", geeft de Hilversummer aan. "Een tweede auto kost je toch 400 à 500 euro in de maand. Afhankelijk van het aantal deelnemers kost een deelauto je ongeveer 100 tot 150 euro in de maand."

HET is nu gestart met één centrale deelauto - de promotor - en wil snel gaan uitbreiden. De coöperatie doet momenteel onderzoek in welke buurt zij het best kan beginnen. Gesprekken zijn gaande met vertegenwoordigers van de Geuzenbuurt, de Boomberg en de Heibuurt. In een van deze drie wijken komen dit jaar nog vier deelauto's te staan. Met de gemeente is afgesproken, vastgelegd in de green deal elektrische auto 2018-2020, dat er over twee jaar minstens twintig deelauto's staan in Hilversum. Naar verwachting zijn daar dan zo'n honderd Hilversummers bij betrokken.

Buurauto zet de wagens neer in de wijk. Er komen verschillende modellen en merken, zoals de Nissan Leaf die nu al rijdt en de BMW i3. Vervolgens is het aan HET om de rijders te leveren. Een groepje buren kan met elkaar een deelauto leasen. De gebruikers werken met een app waarin zij de wagen kunnen reserveren en met elkaar kunnen afstemmen. De app houdt dan ook meteen de ritadministratie bij en regelt de financiële afwikkeling. Wat ook nodig is, is een eigen laadpaal die gekoppeld is aan een zonnedak. HET werkt aan een eigen laadpaalsysteem. Daar is een postcoderoos volgens Pool goed geschikt voor. Ze is met partijen in gesprek om bijvoorbeeld honderd zonnepanelen af te nemen.
Hoewel HET rustig wil beginnen, realiseren Pool en Broerze zich dat het idee veel potentie heeft. Zo zien zij kansen bij verenigingen van eigenaren. In de Boomberg is de coöperatie in een vergevorderd stadium met een VvE om daar een aantal Buurauto's neer te zetten en meteen een zonnedak aan te leggen. "Dit concept kun je heel goed toepassen in zo'n community", stelt Pool. "Als we daar drie auto's neerzetten en de bewoners doen mee, dan kunnen daar zeker zes tot tien auto's weg." Bij woningcorporatie de Alliantie heeft HET eveneens dit idee gedropt én de coöperatie hoopt aan tafel te kunnen met projectontwikkelaars. Duurzame maatregelen worden steeds vaker opgenomen in het pakket van eisen. "Als je werkt met deelauto's dan kun je ook af van de vaste parkeernorm. Dat lost de parkeerdruk op, omdat het een maatje minder kan."