Hilversum dagje centrum van lokale journalistiek

HILVERSUM Beeld en Geluid in Hilversum is op 12 april gastheer van de NNP-dag, een netwerkbijeenkomst voor uitgevers van lokale nieuwsmedia. Het is voor het eerst dat brancheorganisatie NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) haar jaardag houdt in de Mediastad.

De dag is bedoeld voor leden, relaties en vrienden van de NNP. Zo is er een Mediabeurs om kennis te maken met drukkerijen, softwareontwikkelaars en andere leveranciers van uiteenlopende diensten. Voor medewerkers van aangesloten uitgeverijen zijn er workshops.

Hoogtepunt is de uitreiking van de jaarprijzen voor de beste nieuwsproductie, de beste nieuwsfoto en het beste commerciƫle product. Ook de Gooi en Eembode dingt mee.


SP: 'Rapport inspectie nu boven tafel'

hilversum Een nieuwe poging van de SP-fractie om het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de werkwijze van de Brandweer Gooi en Vechtstreek boven tafel te krijgen. Na bijna twee jaar zijn de bevindingen nog altijd niet openbaar. Daar moet snel een einde aan komen, menen de socialisten.

Het rapport moet nu openbaar, is de oproep aan burgemeester Pieter Broertjes. Sinds mei 2017 ligt het document in het geheime kastje, terwijl de inspectie in april 2016 al klaar was met de quickscan. Steeds zouden de bevindingen openbaar worden, maar dat gebeurde niet.

Ook al drong de SP meerdere keren aan bij Broertjes, die in november 2016 nog zei, na aandringen van de socialisten, dat hij er werk van ging maken om het rapport uit de la te krijgen. In oktober 2017 volgde een WOB-verzoek van de fractie. Dat trok zij in, omdat beloofd werd dat het rapport eind 2017 vrijgegeven zou worden.

Voor de SP is het onacceptabel en onbestaanbaar dat de bevindingen over de veiligheidsregio nog altijd geheim zijn. "Als regio stoppen we zo'n 24 miljoen euro in de brandweer. Zonder de informatie uit het rapport is het ondoenlijk om verantwoorde beslissingen te nemen qua geld en middelen", is de uitleg.