Eén van de foto's die in het museum is te zien.
Eén van de foto's die in het museum is te zien. Foto: Ruben Terlouw

Fotografische reis Ruben Terlou in Museum Hilversum

Hilversum Ruben Terlou brengt met zijn tentoonstelling Dwars door China het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen.

Vanaf zaterdag staat Museum Hilversum twee maanden lang volledig in het teken van het nieuwste werk van Terlou. De documentair fotograaf, die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie Door het hart van China, legde het land ook met zijn fotocamera vast. "Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen in het China van nu", zegt hij.
Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt volgens museumdirecteur Stef van Breugel in zijn vermogen door te dringen tot de kern. "Hij heeft een eigen stijl van fotograferen. Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen."

Naast de nog niet eerder getoonde beelden van Terlou, zijn in de projectzaal van het museum de video's De Massage is het Medium en Een Oproep van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.