Na de incidenten vorig jaar kreeg Emanuels veel steun vanuit de samenleving.
Na de incidenten vorig jaar kreeg Emanuels veel steun vanuit de samenleving. Foto: Bastiaan Miché

Ophef over strafvervolging eigenaar 't Perronnetje

Waar Gillyon Emanuels al bang voor was, is nu definitief. De eigenaresse van 't Perronnetje wordt door het OM vervolgd voor mishandeling.

HILVERSUM "Ik begrijp haar hierin volkomen. De jongeren mogen ze van mijn part goed aanpakken. Beledigen is in steden al strafbaar als men loopt te hissen. Ik zou net zo pissig zijn, denk ik. Erg dat het weer gefilmd is. Zonde dat deze onderneming weggaat."

Het is een van de vele reacties op de Facebookpagina van De Gooi en Eembode naar aanleiding van het bericht dat het Openbaar Ministerie de 37-jarige Gillyon Emanuels beschuldigd van mishandeling. De 18-jarige jongen die de eigenaresse van Surinaams eethuis/ijssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift in augustus vorig jaar uitmaakte voor 'kankerzwarte' en 'kankernegerin' wordt eveneens vervolgd, voor belediging. Beide zaken zullen op afzonderlijke politierechterzittingen gepland en behandeld worden. Wanneer precies is nog niet bekend.

Het incident van vorige zomer maakte veel emoties los. Al tijden lang werd Emanuels door jongeren uit de buurt lastiggevallen en zij deed daarvan ook aangifte. Toen zij voor haar deur een met poep besmeurde Surinaamse vlag aantrof en weer werd lastiggevallen, barstte de bom. De Surinaamse ging een drietal jongeren met een bezemstok te lijf. Van die confrontatie verschenen 33 seconden op internet. Emanuels kreeg veel steun vanuit de samenleving, maar miste die steun vanuit de politiek en de politie.
Omdat ook de jongeren aangifte deden van mishandeling meende de officier van justitie dat een mediationtraject de beste oplossing was. Dat traject is op niets uitgelopen, met name omdat Emanuels daar geen trek in heeft. "Ik wordt daarmee neergezet als verdachte", is haar verklaring. Daarom zijn de aangiften nu alsnog strafrechtelijk beoordeeld. De uitkomst daarvan is de vervolging van de 18-jarige man en de 37-jarige vrouw.
Vorige week donderdag maakte Emanuels al bekend dat zij stopt met het verkopen van ijs en Surinaamse gerechten vanuit het pand aan de Kleine Drift. "Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten", meldt zij op Facebook.