Een delegatie van Netwerk 1221 staat iedere dinsdag klaar om te helpen met zorgvragen.
Een delegatie van Netwerk 1221 staat iedere dinsdag klaar om te helpen met zorgvragen. Foto: Bastiaan Miché

Geuzenzorg hoopt op succes uit Kerkelanden

HILVERSUM Geuzenzorg is in het leven geroepen zodat bewoners op een laagdrempelige manier aan professionals hun zorgvraag kunnen stellen. Maar ook voor een kopje koffie en een praatje moeten de bewoners wekelijks naar het inloopuur kunnen komen in wijkcentrum De Geus. 'Samen maken we de buurt', is de slogan van Netwerk 1221.

“Ik ben supertrots dat we dit voor elkaar hebben gekregen”, geeft Meijndert Ruitenberg aan. Samen met Ed Bakker, eveneens van De Geus, heeft hij zich sterk gemaakt voor Netwerk 1221. Het duo ziet dat het in andere wijken, zoals in de Meent en Kerkelanden, goed werkt. Om Geuzenzorg, zoals Ruitenberg het noemt, op poten te zetten, zijn gesprekken gevoerd met HilverZorg. “We hebben gewoon de stoute schoenen aangetrokken.”

Concreet heeft dat geleid tot een kernteam van nu acht vakmensen. Deze ploeg bestaat uit wijkverpleegkundigen Lynsey Spillane (HilverZorg) en Linda Arbon (Thuiszorg Inovum), maatschappelijk werker Harold Vernhout, buurtcoördinator Jaco Huisman, opbouwwerker Katinka Boot (Versa Welzijn), wijkagent Linda Hardeman, Daisy van Cleef van HilverZorg en wijkbrandweerman René Wollaars. Dat is voor Ruitenberg de basis. "Qua professionals is dit het begin. We zien wel waar het eindigt", meldt Ruitenberg. In wisselende samenstelling zitten zij iedere dinsdag van 12.00 tot 14.00 uur klaar om buurtbewoners te helpen met hun zorgvraag. De inloop is vanaf 11.30 uur. Zij zijn de schakels tussen de inwoners, buurtorganisaties, de gemeente en het Sociaal Plein.

Bewoners op een laagdrempelige manier in contact brengen met diverse professionals werkt heel goed. Daar weet buurtcoördinator Jaco Huisman alles van. In Kerkelanden, waar hij ook werkzaam is, is in oktober 2016 gestart met Netwerk 1216. Vorig jaar december roemde burgemeester Pieter Broertjes nog Netwerk 1216. Wat hem betreft is dit een goed voorbeeld van op een laagdrempelige en goede manier dicht bij de inwoners zitten.

Huisman heeft van dichtbij gezien welke voordelen zo'n netwerk heeft. Buurtbewoners hebben een plek waar zij met hun zorgvraag terecht kunnen, waar ze verder geholpen worden én vakmensen werken nauwer met elkaar samen. “In Kerkelanden zijn de lijntjes daardoor echt heel kort en daardoor kunnen ze ook trends waarnemen. De vakmensen leren elkaar kennen en tegelijkertijd de mogelijkheden en onmogelijkheden van elkaar”, illustreert hij.

'Lijntjes tussen professionals zijn echt heel kort geworden'