Haar voorspelling over het leefbaarheidsgat is uitgekomen, vindt Bianca Verweij.
Haar voorspelling over het leefbaarheidsgat is uitgekomen, vindt Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

'Onder de streep zijn er gaten gevallen in het zorgsysteem'

hilversum Dat nog steeds veel Hilversummers tussen wal en schip vallen, is onbestaanbaar voor SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Het geld is er, alle partijen onderschrijven de urgentie van een goed zorgstelsel, maar een echt actieplan ontbreekt. De terugkeer van een vangnet en een crisisdienst moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden door de gemeente, luidt het belangrijkste SP-punt van aandacht.

Sinds 2015 hebben de gemeenten extra zorgtaken gekregen. Het Rijk verzorgt niet langer meer zorg, jeugd, werk en inkomen. Daar komen nog bezuinigingen bij op de politie en de zorgsector en terugtrekkende woningcorporaties. Drie jaar terug waarschuwde Verweij al voor het leefbaarheidsgat dat dreigde te ontstaan in het zorgstelsel dat al met houtjes en touwtjes vastzat. Nu constateert zij zelf dat haar voorspelling is uitgekomen. "Onder de streep zie je dat er gaten gevallen zijn in het systeem. Dat begrijp ik niet."

Door al die hierboven geschetste bezuinigingen en ontwikkelingen is er volgens Verweij nu sprake van meer verwarde mensen, meer inwoners krijgen niet snel genoeg de zorg of voorzieningen die ze nodig hebben, mensen met een beperking komen nauwelijks aan een baan en het systeem leunt te veel op vrijwilligers, waar de inzet van professionals gewoon nodig is, terwijl er voldoende geld op de plank ligt. Zo luidt haar lezing.
In de zogeheten transitie zijn zeker ook dingen goed gegaan, zoals de opvang van daklozen, de komst van containerwoningen voor voormalig daklozen en de beschermde opvang. Te vaak ziet ze nog schrijnende casussen voorbijkomen nu het gaat om de transformatie. Zij geeft als voorbeelden: de nazorg van iemand die uit detentie komt, het lange wachten op de WMO-taxi, de opvang van kwetsbare mensen gaat niet snel genoeg en de doorlooptijden uit het ziekenhuis moeten sneller. "Als je naar huis moet maar je moet zes weken wachten op de aanvraag voor de thuiszorg, dan heb je die zorg niet meer nodig. Op urgente zorg kun je niet wachten", aldus Verweij.
Het is zaak dat de gemeente de taken sociaal, praktisch en efficiënt oppakt. Verweij meent dat de gemeente niet alleen de rol van regisseur in het proces moet nemen, maar ook echt de 'lead' moet pakken. "Zorg gaat niet over een paspoort waar je een week op kunt wachten. Dat moet onmiddellijk gebeuren bijvoorbeeld als je een dak boven je hoofd nodig hebt", zegt zij stellig. "Eigenlijk moet je 24/7 open. De zorg stopt niet als de deuren om 17.00 uur dichtgaan. Je kunt niet op alle gebieden de openingstijden verruimen, maar een vangnet en een crisisdienst, zoals er vroeger was, moet er echt komen. Het moet anders", besluit de SP-fractievoorzitter.