Karin Walters en Henk Blok hebben verkennende gesprekken gevoerd met zeven partijen.
Karin Walters en Henk Blok hebben verkennende gesprekken gevoerd met zeven partijen. Foto: Bastiaan Miché

Welke richting gaat Hilversum op met 'Hart' aan het stuur?

Terwijl Hart voor Hilversum uitdoktert wie de beste collegepartners zijn, zijn de overige partijen benieuwd wat de grootste partij van plan is. Hoe ziet de nieuwe koers eruit?

hilversum Dat Hart voor Hilversum een frisse wind wil laten waaien in het raadhuis is duidelijk. Met de dinsdag en woensdag gehouden openbare coalitieonderhandelingen laat de grootste politieke partij zien dat zij het over een andere boeg gooit dan gebruikelijk was. HvH-fractievoorzitter Karin Walters zit aan het stuur, maar welke richting gaat Hilversum dan de komende periode op met Hart op de bestuurdersstoel?

De transitie van de oppositiebanken naar een plek op het pluche is een grote verandering. De houding moet van tegenhouden en aanscherpen naar bouwen. Hoe Hart dit gaat doen, roept bij de aangeschoven gesprekspartners veel vragen op. Betekent dit dat genomen besluiten teruggedraaid gaan worden? Vaart zij een rigoureus andere koers op ingezet beleid? Hoewel Walters en Henk Blok, die namens HvH de verkennende gesprekken houden, vooral informatie proberen in te winnen, is er vanaf de andere kant van de tafel grote interesse in hoe en wat er dan anders moet.

Acht jaar lang heeft Hart voor Hilversum oppositie gevoerd. Sinds 2010 - toen met drie zetels - doet zij mee in de raad. In 2014 haalt HvH zes zetels, waarmee het de tweede partij van de gemeente wordt, maar een plek in het college gaat net aan de neus voorbij. Opnieuw oppositie dus. Dat voert de partij stevig en op haar eigen manier. Dinsdag en woensdag blijkt dat de zoektocht naar de ideale coalitiepartners 'm lang niet alleen in de inhoud zit, maar misschien nog wel meer gaat over het verenigen van de manier van politiek bedrijven.

Zeker in het gesprek met D66 van dinsdag aan het begin van de avond worden Walters en Blok stevig aan de tand gevoeld door Wimar Jaeger en Annemarie den Daas. "Hoe ga je om met de uitvoering van plannen waar je op tegen was? Wij zijn benieuwd hoe jullie omgaan met dat verleden", klinkt het vrij duidelijk. De democraten halen de HOV-lijn, de plannen voor het Philipsterrein, de fusie met Wijdemeren en de visie op het stationsgebied aan. Zoals in de meeste gesprekken houdt Hart de kaarten tegen de borst. "We verwachten niet dat wij een toverstafje hebben nu we de grootste zijn met acht zetels. Daarom zal er niet veel veranderen op die dossiers. We willen gewoon praktisch vooruitkijken."

De manier waarop HvH zich gemanifesteerd heeft, passeert ook de revue. Dat komt aan bod als het gaat om de stijl van besturen in verhouding met burgerparticipatie. D66 én GroenLinks merken op dat zij zich geërgerd hebben aan stijl, toon en communicatie. Hoewel Jaeger het woord niet in de mond neemt, betitelt hij Hart van populisme. Dat zij met groepen bezorgde bewoners het gesprek aangaan is prima, maar als er een democratisch besluit genomen is door de raad dan moet er acceptatie zijn. Roepen dat er niet geluisterd is naar de inwoners vindt D66 niet passend en incorrect.

"Bestuursstijl gaat over hoe je met elkaar omgaat", melden Jan Kastje en Marleen Remmers van GroenLinks (GL). Zij uiten hun zorgen over leden van Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum', waarvan twee leden op de lijst staan van Hart. Twee jaar terug droegen zij de democratie nog naar het graf. Dat Hart bij die demonstratie aanwezig was, neemt GL hen eveneens kwalijk. "We stonden daar om te kijken en te luisteren. Wij hebben niet meegelopen", verdedigt Walters zich. En hoe zij zich in de raad heeft uitgelaten over Hans Roos, voormalig raadslid van Hilversum1, na het integriteitsonderzoek dat naar hem gedaan was, vinden Kastje en Remmers ook ongepast. Dat laatste had Walters anders aan moeten pakken, vertelt ze voor de camera's. In een onderhoud met de burgemeester heeft ze dat al gezegd.

'Hoe ga je om met plannen waar je tegen was?'

Meest geschikte coalitiegenoten lijken de andere winnaars van de verkiezingen: CDA (4) en GroenLinks (5). Over laatstgenoemde is Hart het meest enthousiast. "Wij zien veel overeenkomsten", zegt Walters aan het begin van dat onderhoud. Met z'n drieën komen ze op zeventien zetels. Dat is niet genoeg voor een meerderheid. HvH lijkt D66 (7) of de VVD (6) nodig te hebben voor een stabiele coalitie. Qua programma's kan dat nog een lastige klus worden. Het is ook niet voor niets dat CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker voortzetting van het huidige college (D66, VVD en CDA) met GroenLinks als andere serieuze optie noemt. Met 22 van de 37 zetels vindt hij dat 'legitiem gezien de uitslag'.

Na met zeven verschillende partijen een gesprek te hebben gevoerd - Leefbaar Hilversum bedankte voor de uitnodiging omdat oud-Leefbaarbestuurder Henk Blok aan tafel zit - is het de komende dagen tijd voor overpeinzing en de balans opmaken. Wie matcht onder meer het best bij een andere vorm van burgerparticipatie, het versterken van de bestuurskracht in de regio in plaats van op te gaan in Gooistad en wie wil meer sociale woningbouw. Vanaf vrijdag gaat Hart zich beraden op de vervolgstap. "Daar is Pasen een mooi moment voor", zegt CDA'er Gerben van Voorden.