De kleine spoorbomen.
De kleine spoorbomen. Foto: Bastiaan Miché

Spoorwegovergangen Hilversum hebben nu hun flitscamera's

hilversum Wie de komende maand de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Hoge Larenseweg (kleine spoorbomen) oversteekt terwijl de rode lichten nog knipperen, krijgt alleen nog een waarschuwende brief. Maar vanaf mei worden er boetes uitgedeeld.

Donderdagmorgen was rond half negen de feestelijke opening van het project. Onder meer burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en directeur Pier Eringa van ProRail waren van de partij. Boa's van ProRail deelden ondertussen flyers uit om de mensen in de buurt en het verkeer op de hoogte te stellen. "Vanaf nu begint het echt", zegt een woordvoerder woensdagmiddag (vlak voordat deze krant werd gedrukt). "Het afgelopen jaar hebben we bekeken of het technisch kan en er juridisch haken en ogen aan zitten. Maar nu heeft ook het Openbaar Ministerie ingestemd."
Mensen die het spoor passeren komen er in april nog vanaf met een waarschuwende brief. Maar vanaf mei moet de overtreder betalen. Voor automobilisten is dat 230 euro, voor brommerrijders 160 euro en voor fietsers/voetgangers 90 euro. Die laatste groep moet dan wel worden betrapt door boa's. De camera's zijn niet zo ingericht dat zij gezichten kunnen herkennen. "Maar het is niet zo dat we boetes willen zien, we willen juist geen incidenten", aldus de woordvoerder.
De twee overgangen staan erom bekend dat er vaak gevaarlijke situaties ontstaan. Zij hebben de eer om als eerste in het land flitscamera's te krijgen.