Machiel Ittmann, René Elzinga en Coby Pronk begeleiden startende triatleten vanaf zaterdag 7 april tijdens de Start2Tri-cursus.
Machiel Ittmann, René Elzinga en Coby Pronk begeleiden startende triatleten vanaf zaterdag 7 april tijdens de Start2Tri-cursus. Foto: Thomas Obst

Trainers TVHilversum geven Start2Tri

Een triatlon of een deel daarvan doen, staat steeds vaker op het lijstje van sportievelingen. Maar hoe train je daarvoor? TVHilversum-trainers staan te popelen om het ze te leren.

Hilversum De Facebookduimpjes krijg je allang niet meer omhoog als je de Dam tot Damloop hebt volbracht. Om je vrienden hun wenkbrauwen te laten optrekken is meer nodig. Zoals een citytrail. Een mudrun. Of een deel van een triatlon. "Hardlopen verveelt sommige mensen. Ze gaan op zoek naar iets anders. En komen al snel uit bij triatlo,n merken wij." De trainers van TVHilversum zijn klaar om nieuwsgierige sportievelingen in tien weken klaar te stomen voor een achtste. "Ja echt. Dat kan."

Maximaal tien deelnemers kunnen meedoen aan de Start2Tri-cursus. "Zo hebben we voor iedereen genoeg aandacht," vertelt Machiel Ittmann in de kantine van zwembad De Lieberg. Het is zaterdagochtend en hij heeft zelf de training erop zitten. Babbelt nog na met sportievelingen van TVHilversum. Samen met René Elzinga stoomt hij vanaf zaterdag 7 april mensen klaar voor de 1/8ste triatlon van Nederhorst den Berg.
Het is voor de eerste keer dat de Hilversumse vereniging een dergelijke cursus start, vertelt Coby Pronk. Zij is de drijvende kracht achter de schermen. "Triatlon zit in de lift. Zoals Machiel al zei: velen vinden hardlopen alleen saai worden en gaan op zoek naar meer uitdaging." Alle loopjes in de buurt zijn gelopen, de medailles hangen aan de muur, tijd voor wat nieuws dus. "Ja," knikt Ittmann, "en dan is het leuk om drie verschillende sporten te beoefenen en te combineren." Want dat is de kunst. Hoe wissel je van onderdeel tijdens een wedstrijd? Hoe kun je een trainingsschema maken? "Daar gaan wij ze bij helpen", verzekert Elzinga. De eerste training van de groep is een zwemtraining. Gekeken wordt naar het niveau van de cursisten. "Sommige kunnen borstcrawlen, andere gaan we het leren." Elzinga verwacht dat er een sportieve band ontstaat tussen de deelnemers. "Ze hebben eenzelfde doel: de 1/8 triatlon van Nederhorst den Berg op een verantwoorde manier volbrengen. Omdat ze allemaal beginnelingen zijn, kunnen ze ervaringen uitwisselen."

Basisconditie

Als ze 17 juni aan de start in Nederhorst den Berg verschijnen, wordt gestart met een halve kilometer zwemmen, dan twintig kilometer fietsen en tot slot vijf kilometer hardlopen. "Het spreekt voor zich dat mensen die zich aanmelden een redelijke basisconditie moeten hebben", zegt Pronk. "Een racefiets is niet noodzakelijk, maar het moet er wel eentje met versnellingen zijn. Een sportieve fiets, laten we het daar op houden." Verder zijn een fietshelm en handschoenen nodig. Om in het water te springen zijn een zwembril en -kleding handig. En een wetsuit. "Maar koop nou niet meteen zo'n pak, we kijken samen of er mogelijkheden zijn er eentje te huren voor de keren dat we in het buitenwater zwemmen", tipt Ittmann.

TVHilversum biedt gedurende de cursus drie trainingsmomenten aan: zaterdags zwemmen in de Lieberg, dinsdagavond fietsen en de dag erna is er 's avonds looptraining. Naast de fysieke trainingen geven Ittmann, Elzinga en Pronk praktische informatie over bijvoorbeeld voeding. Over wat je lichaam nodig heeft tijdens een triatlon. Ook het belang van krachttraining en de wissels tijdens de triatlon komen aan bod. "Kortom: alles wat je moet weten over de triatlon. Want het is meer dan drie losse sporten", weet Pronk. Voor meer informatie verwijst ze naar de site www.tvhilversum.nl.