Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Stofzuiger die tegenstanders wegblaast

Niet alleen de mannen van Hilversum behoren tot de landelijke rugbytop, ook de vrouwen doen het goed. Belangrijke schakel in het geheel is Joyce van Altena.

hilversum Rugbyspeelster en international Joyce van Altena heeft haar draai weer gevonden. De 27-jarige Hilversumse is een van de meest ervaren krachten in het team van All Blues, een combinatie van Hilversum met Amstelveen. Zij is alweer enige tijd terug bij de club waar zij ooit haar carrière begon. De foto in het clubhuis waarop zij destijds met Tim Visser in de jeugd speelde, is het tastbare bewijs.

In 2011 werd Joyce van Altena door de rugbybond gevraagd voor het project Ladies Seven, het 7-tegen-7-rugby, met als ambitie plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Met financiële steun van NOC*NSF en sponsors kon de selectie zich fulltime richten op het rugby.
De doelstelling strandde in het zicht van de haven. De eerste domper was de World Series in juni 2015 in Amsterdam waar de top vier, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Spelen, niet haalbaar was. De laatste kans ging drie weken later op het EK in Portugal in rook op. De titel was voldoende voor een retourtje Rio, maar tegen Portugal op die zondag in juli 2015 viel de mooie droom in duigen. "Op het cruciale moment konden we niet pieken", zegt de goedlachse Hilversumse bijna drie jaar later. "Het was heel zuur, maar het was niet anders. Gedurende die vier jaar mochten we niet voor onze club spelen omdat het 7 tegen 7 anders is dan het 15 tegen 15. Ik ben na die domper niet in het bekende zwarte gat gevallen. Maar ik heb direct de draad weer opgepakt en ben weer aan het werk gegaan. Dat moest wel, omdat na de wedstrijd tegen Portugal de stekker uit het project werd getrokken; dus ook de financiële ondersteuning. Een vervolg met Ladies Seven was niet haalbaar. Iedereen ging z'n eigen weg en door het wegvallen van het extra geld was fulltime rugbyen niet haalbaar."
Terug bij Hilversum pakte Van Altena haar carrière als clubspeelster en international bij het vrouwenrugby weer op. "In de periode van het Olympische traject heb ik altijd contact gehouden met de club. Hier liggen mijn roots; ik ben zowat geboren met rugby."
Haar vader William speelde voor Hilversum en een aantal interlands. Oom John van Altena is met 109 interlands Nederlands recordhouder en opa Jan speelde ook rugby. Aanpassingen kende Van Altena bij haar terugkeer niet: "Eerlijk gezegd ligt het 15-tegen-15-rugby me beter dan 7 tegen 7. Ik houd ervan om de strijd aan te gaan met de tegenstander en lekker te rammen in het veld. Ik ben de stofzuiger die de tegenstanders wegblaast."
Ondanks haar imponerende optreden voelt zij zich niet de 'leading lady' van de All Blues. De captains zijn Maaike Veldhuizen en Giselle Kleinen. Maar dat Van Altena spelbepalend is en de lijnen uitzet, leidt geen twijfel. Dat het goed gaat met de All Blues verbaast Van Altena ook. "We zijn begonnen in de tweede klasse en snel gepromoveerd. Na een seizoen in de eerste klasse werden we gevraagd te gaan spelen in de ereklasse omdat er een team wegviel. We zien wel waar we eindigen. Maar dat het nu lekker gaat en we kans hebben om voor het kampioenschap te gaan spelen, komt omdat we een goed team hebben. We gaan voor elkaar door het vuur en als er iets misgaat, wordt er niet gemopperd. We hebben nu ook voldoende meiden om blessures op te vangen en voor de wissels. Je kunt nu eenmaal niet 80 minuten continu rammen."