Van linksaf: Bob Custers, Hendrik Jan Kapelle en de familie Hendriks poseren voor Dudoks oude badhuis.
Van linksaf: Bob Custers, Hendrik Jan Kapelle en de familie Hendriks poseren voor Dudoks oude badhuis. Foto: Bastiaan Miché

Markant Hilversums gebouw in oude glorie herstellen

Van badhuis naar woningen. Een simpele zin, maar de uitvoering is een stuk complexer dan gezegd. De architecten vertellen over deze transformatie.

hilversum Lang heeft het oude badhuis leeg gestaan. Na het vertrek van het gezondheidscentrum heeft het jaren gekost om een geschikte nieuwe eigenaar te vinden. Dat is nu gelukt. Er komen twee woningen in van ongeveer 250 vierkante meter, waarvan er één in de verkoop gaat. Het belangrijkste is dat het gebouw in oude glorie hersteld wordt.

Belangstelling voor het markante pand is er zeker wel geweest. Zowel van potentiële huurders als omstanders. "Als ik bezichtigingen deed, dan kwamen er altijd toeristen langs met een camera", zegt de verkopende makelaar Hendrik Jan Kappelle. Er waren serieuze kandidaten. Op het laatste moment ging het idee van een Turks badhuis niet door en zo zag ook Dudok Wonen af van het plan om zes woningen te realiseren aan de Meidoornstraat 2.

Veel mensen liepen tegen de 'onmogelijkheden' aan. Het badhuis is een rijksmonument en dat betekent handen af van de buitenkant. Dat is best lastig, aangezien er weinig ramen in zitten. Daar komt bij dat het transformeren van de 500 vierkante meter naar woonruimte geen eenvoudige klus is. "Voor particulieren is het moeilijk om erdoorheen te kijken. Veel bezichtigingen zijn daardoor gestrand", is de ervaring van de makelaar.

De bouwhelmen hangen al in de gang. De ruimte is groot en leeg, maar de indeling van het badhuis is nog goed te zien. Zo is duidelijk dat aan de zijkanten de douchekamers waren. Het oude badhuis is een creatie van stadsarchitect Willem Marinus Dudok. In 1921 ontwierp hij het pand, dat twee jaar later gerealiseerd werd. Het is onderdeel van een ensemble: zijn vierde woningbouwplan. Destijds hadden de huizen geen bad- en douchevoorzieningen. Hilversummers gingen daarvoor naar het badhuis. Wassen gebeurde gescheiden. De entree van de vrouwen zat links, de mannen gingen aan de rechterkant naar binnen. Vanwege de functie van het pand kwam Dudok met een symmetrisch pand.

Vanuit zijn functie bij Dudok Wonen heeft Paul Hendriks het oude badhuis leren kennen. Tijdens het kijken naar de mogelijkheden om er appartementen in te maken, is het pand in zijn hoofd en hart gaan zitten. In zijn onderbewustzijn heeft het oude badhuis hem gepakt. De drang om er zelf mee aan de slag te gaan, was groot. Na lang wikken en wegen besloot Hendriks zijn gevoel te volgen. Hij zocht vervolgens contact met collega-architect Bob Custers van Vocus, met wie hij al eerder samenwerkte. Samen hebben zij een plan voor twee bijna identieke woningen ontwikkeld, waarbij 95 procent van de opzet van het pand hetzelfde blijft. Het uitgangspunt is het oude badhuis na de vergroting van eind jaren 40. Onder andere komen de fietsenbergingen terug.

"Het voordeel is dat ik nu met twee architecten te maken heb. Zij komen tot oplossingen waar je normaal gesproken nooit opkomt", aldus de makelaar. "Vanuit particulier belang vind ik het leuk om dit op te pakken", geeft Hendriks aan. "Het pand zit heel intelligent in elkaar", zegt hij over de indeling. "En het is heel moeilijk omdat het zo gesloten is. Je hebt vrij weinig daglicht." Voor dat laatste hebben zij een oplossing gevonden. In het midden van het gebouw komt het bleekveld terug. Dat wordt een hoge ruimte met een groot glazen dak erop, zo geven beide architecten aan. "De kwaliteit van het gebouw is het vertrekpunt", vertelt Custers. "Het is fantastisch om het gebouw uit het verleden nieuw leven te geven en om de onderdelen weer te laten stralen. Er zitten weinig oorspronkelijke onderdelen in. Wél hebben we klokjes, waarschijnlijk ouderwetse timers, gevonden."

'De kwaliteit van het gebouw is voor ons het vertrekpunt geweest'

De bouwvergunning is aangevraagd. Daar zijn geen bezwaren op binnengekomen. Dat houdt in dat de handen nu echt uit de mouwen kunnen. Als alles meezit, dan kunnen de twee huizen met parkeerplaatsen voor de deur eind dit jaar al klaar zijn. Dan kan de familie Hendriks hun nieuwe woning betrekken. De andere woning, aan de linkerzijde, is te koop voor 750.000 euro vrij op naam.

Oorspronkelijke details zoals deze klokjes