Eringa en Broertjes deelden flyers uit aan fietsers.
Eringa en Broertjes deelden flyers uit aan fietsers. Foto's:

Flitscamera moet spoorwegovergangen in Hilversum vooral veiliger maken

Een primeur in Hilversum. ProRail is deze week begonnen met het handhaven op basis van camerabeelden bij de kleine spoorbomen en Soestdijkerstraatweg.

hilversum "Kunt u niet voor één keer een uitzondering maken?", vraagt een vrouw aan een boa (buitengewone opsporingsambtenaar) nadat ze zojuist de spoorwegovergang Hoge Larenseweg/Schoolstraat - terwijl de rode lichten nog knipperden - overstak en een boete krijgt. Het antwoord is nee. Op de soms levensgevaarlijke oversteek geldt voortaan: wie te vroeg of laat oversteekt, moet betalen.

Afgelopen week was de opening van deze zogenaamde flitscamera's. Naast een legertje boa's in gele hesjes deelden ook burgemeester Pieter Broertjes en verkeerswethouder Floris Voorink van Hilversum én ook directeur Pier Eringa van ProRail flyers uit aan voorbijrijdend verkeer. Het is namelijk wel de bedoeling dat zij weten dat de kleine spoorbomen en de overgang bij het MBO College zijn voorzien van respectievelijk vier en zes flitscamera's. Wie geflitst wordt krijgt in april alleen nog een waarschuwende brief in de brievenbus, maar vanaf mei is het menens. Betrapte automobilisten krijgen een boete van 230 euro, brommerrijders betalen 160 euro. Omdat we niet in China wonen, zoals een medewerker van ProRail vertelt, kunnen de camera's geen gezichten herkennen. De flitscamera's kunnen dus geen overtredende fietsers of wandelaars betrappen. Dat werk blijft dus in handen van de 'ouderwetse' boa. Omdat er in dit land maar liefst 1.900 oversteken zijn en nog geen honderd handhavers is het echter maar de vraag hoe vaak de spoorwegovergangen in Hilversum bezet zijn.
Overigens bekijkt een tussenpersoon van ProRail of de boete voor de automobilist/brommerrijder terecht is voordat deze wordt opgestuurd. Het staat immers - in tegenstelling tot de flitspalen van het Openbaar Ministerie bij stoplichten - nog in de kinderschoenen. Het systeem moet zich eerst nog bewijzen.

Bewezen lijkt wel dat er iets gedaan moet worden om het gebied rond de kleine spoorbomen veiliger te maken. De grote vraag is alleen hoe. Tijdens de opening van het project, dat eind dit jaar wordt geëvalueerd en misschien dan ook elders in werking treedt, hebben onder andere Broertjes en Eringa het over een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor door.
Nu komen beide verkeersgroepen nog wel samen en dat leidt soms - terwijl de gele hesjes toekijken - tot enge taferelen. Ook doordat fietsers vanaf het fietspad parallel aan het spoor zomaar de weg oversteken en soms nauwelijks oog hebben voor het autoverkeer dat het spoor oversteekt. "Iedereen crost door elkaar heen", ziet ook Broertjes. "Het is niet veilig genoeg. Mensen hebben haast om op tijd op hun werk te komen en dan zijn die spoorbomen ook nog zo vaak dicht."
In de aanloop naar het flitscameraproject hebben medewerkers gepeild hoeveel overtredingen er per dag plaatsvonden. Een voorzichtige schatting is vijftien keer. Vooral 's avonds laat hebben brommerrijders lak aan de rode knipperlichten, is de conclusie. Tijdens de opening houden de verkeersdeelnemers zich - op de hoede voor de gele hesjes - nagenoeg wel allemaal aan de regels. De meesten van hen zijn ook positief over het project. "Gewoon 1.000 euro boete geven, Dan ben je ervan af", zegt een meneer.
Zowel ProRail als de gemeente benadrukt echter dat het hen niet om de boetes gaat. Beide partijen zien daar bovendien geen cent van binnenkomen. Van belang is vooral, vindt Voorink, dat mensen beseffen hoe gevaarlijk het is om het spoor over te steken met de spoorbomen niet geheel omhoog. "En natuurlijk zijn ze heel vaak dicht, ik heb hier zelf ook heel wat uurtjes staan wachten. Maar ik kan het nog navertellen."
Ook Eringa ziet dat de spoorbomen vaak dicht zijn en kan zich voorstellen dat veel mensen het vervelend vinden om soms heel lang te moeten wachten voor zij het spoor over kunnen. "Maar ik kan me niet voorstellen dat je door rood licht gaat. Het gaat landelijk dertig keer per jaar grandioos mis en maar liefst 300 keer per maand net goed. Dat is ook 300 keer dat de machinist zich een hoedje schrikt. Je moet respect hebben voor het spoor en de trein. Want de trein is een sluipmoordenaar."

Eén van de vier camera's bij de kleine spoorbomen.