Gillyon Emanuels voelt zich gesteund door alle berichten en acties.
Gillyon Emanuels voelt zich gesteund door alle berichten en acties. Foto: Bastiaan Miché

Massale hart onder de riem voor Kleine Drift-onderneemster

Grote steun voor Gillyon Emanuels. Dat het OM haar gaat vervolgen voor mishandeling is bij iedereen in het verkeerde keelgat geschoten.

hilversum Honderden mensen hebben een financiële bijdrage geleverd aan de proceskosten. De teller bij de twee crowdfundingacties van buurtbewoners staat inmiddels op duizenden euro's. Landelijke en lokale politici stellen vragen en spreken hun steun uit. Onderneemster Gillyon Emanuels van 't Perronnetje kan rekenen op steun uit het hele land nu zij voor de rechter moet verschijnen wegens mishandeling.

Het voelt als onrecht dat het slachtoffer nu door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wordt. Bij veel mensen brandt de vraag dan ook op de lippen: hoe kan het dat de Kleine Drift-onderneemster zich voor de rechter moet verantwoorden voor het feit dat zij zichzelf én haar driejarige zoon verdedigde nadat zij weer getreiterd werd door een paar hangjongeren? Zij maken deel uit van een groep die haar al tijden het leven zuur maakte met pesterijen, terreur en racistische teksten.

Uitgescholden. Ruiten ingegooid. Een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor de deur van haar zaak: het gebeurde allemaal. Vorig jaar 17 augustus kwam het tot een handgemeen nadat de jongeren een rotte mandarijn naar het hoofd van Emanuels gooide toen zij met haar zoontje 't Perronnetje in wilde gaan. Voor haar was dat de druppel. Ze pakte een bezem en deelde enkele klappen uit. Een van de jongeren filmde het incident en zette een dikke halve minuut hiervan op YouTube. Duidelijk is te horen dat de onderneemster onder meer voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt.

Beide kampen doen aangifte. Met als resultaat dat een 18-jarige man wordt verdacht ven belediging en Emanuels nu mishandeling als aanklacht aan de broek heeft. Het is de wereld op z'n kop, zo meent buurtbewoner Patrick Weening. Na het horen van de beslissing om Emanuels te vervolgen, kwam de buurtbewoner in actie. Hij zette namens de buurt meteen een crowdfundingactie op. Een aantal antiracismeorganisaties doen hetzelfde.

"Het is te absurd voor woorden, een groteske vervorming van het rechtsgevoel", zegt Weening over de vervolging van de onderneemster. "Dit was uitgelokt. Ze hadden deze zaak nooit moeten oppakken. Ik heb de beelden gezien. Aan het begin is te horen: 'Film, film me. Ze gaat me slaan.' Dan heb je geen empathisch vermogen en plaats je dit incident buiten de context." Met de online-inzamelingsactie (290 donateurs hebben 5.900 euro geschonken) wil de buurt laten zien dat zij Emanuels steunen. Tevens willen omwonenden voor haar getuigen in de rechtbank. Tot nu toe zijn zij nog niet gehoord door de politie of Emanuels' advocaat Richard Korver, geeft Weening aan.

Politieke steun krijgt zij in de Tweede Kamer van de PVV. Gidi Markuszower heeft vragen gesteld aan minister Grapperhaus (zie voorpagina). Op lokaal gebied spreekt de PvdA haar steun uit. "Ik ben geen juridisch expert, maar ik kan mij voorstellen dat het OM wetmatig en procedureel verplicht was om tot vervolging over te gaan. Daarmee ben je nog niet veroordeeld, maar het voelt wel zo", meldt fractievoorzitter Femke van Drooge. Verder schrijft zij dat de politiek zich gaat inzetten om deze escalaties in de toekomst in Hilversum te voorkomen.

'Het is een groteske vervorming van het rechtsgevoel'

Emanuels is dankbaar voor alle steun. "Overweldigd door alle lieve en hartverwarmende reacties op de berichtgeving rondom mijn persoon en onderneming", schrijft ze op Facebook. Over de wijze waarop de overheid omgaat met discriminatie en haatzaaiende teksten is ze verbijsterd. Haar advocaat laat in een verklaring weten dat de onderneemster zich in de kou gezet voelt door de overheid en ook vreest geen eerlijk proces te krijgen als het OM per Twitter laat weten dat de 37-jarige in staat van beschuldiging is gesteld.