Het ging er fanatiek, maar fair aan toe.
Het ging er fanatiek, maar fair aan toe. Foto: Bastiaan Miché

Volop strijd op drassige velden bij jeugdtoernooi Hilversum

hilversum Tradities moet je in ere houden. Dat geldt zeker voor Rugbyclub Hilversum dat op eerste paasdag voor alweer de negentiende keer het internationale jeugdrugbytoernooi hield.

Het succes werd mede duidelijk door de ruim negentig deelnemende teams uit binnen- en buitenland; inclusief begeleiders en supporters goed voor dik 1.500 mannen en vrouwen die naar Hilversum kwamen.
Op een akkefietje tussen een Engels en een Iers team na, viel er geen wanklank te bespeuren: kenmerkend voor de rugbysport. In het veld waren zowel de jongste jeugd van 8 jaar en de spelers van 18 jaar volop aan het strijden. Dat kreeg een extra accent door de drassige velden, want iedereen zag er na drie of vier wedstrijden niet uit.
Naast de gezelligheidsfactor is het toernooi voor Nederlandse trainers en coaches in de leeftijdsklasse van boven de 12 jaar een goed leermoment om het cultuurverschil tussen het Nederlandse en het Engelse rugby te zien. In Nederland wordt het rugby bij clubs gespeeld, in Engeland, Schotland en Ierland wordt het rugby er met de paplepel ingegoten. Op vrijwel alle scholen is rugby een vast onderdeel van het lesprogramma. Daarna zijn er net zoals in Nederland clubs. Het cultuurverschil betekent dat spelers van 15, 16 jaar uit Engeland in hun ontwikkeling veel verder zijn dan de Nederlandse rugbyers op dezelfde leeftijd. Een doortimmerd plan om dat verschil kleiner te maken is er niet.