De woning aan de Hoge Larenseweg.
De woning aan de Hoge Larenseweg. Foto: Bastiaan Miché

Hilversummer (41) vast voor moord, buurt verbaasd

De Hoge Larenseweg is ineens de straat waar de man woonde die verdacht wordt van het doodschieten van Reduan B. De buurt is verbaasd.

hilversum "Normaal zie je dit soort dingen op televisie en nu is het ineens een paar huizen verderop", zegt een bewoonster van de Hoge Larenseweg in Hilversum, de straat waar volgens het Openbaar Minsterie de man woonde die vorige week donderdag Reduan B., een broer van kroongetuige Nabil B., in Amsterdam liquideerde. "Ja, ik ben wel verbaasd. We zeiden elkaar altijd gedag. Maar hier zeggen we elkaar allemaal gedag."

De Hoge Larenseweg is een weg die loopt vanaf de kleine spoorbomen tot aan de Jan van der Heijdenstraat en daarna nog tot aan de Johannes Geradtsweg. Als de straat in het nieuws komt, gaat het veelal over een tekort aan parkeerplaatsen en heel af en toe ontdekt de politie er een wietplantage. Maar verder hoor je de bewoners niet klagen. De arrestatie van de 41-jarige Hilversummer afgelopen week verandert daar niets aan. Niemand had last van hem en zijn twee medebewoners, menen enkele buurtbewoners dinsdagmiddag als net bekend wordt dat de Hilversummer en twee medeverdachten langer in de cel blijven zitten. "En ik ga geen oordeel vellen over iets dat ik niet weet", aldus de buurtbewoonster. "En het bevalt me hier prima. Ik woon hier al 45 jaar."
Zaterdag waren drie mannen opgepakt voor het doodschieten van de broer van de kroongetuige in de zaak 'Mocromaffia'. De twee andere verdachten zijn een 34-jarige man uit Den Haag en een 31-jarige man uit De Lier. Het OM verdenkt de Hilversummer van moord en wapenbezit, de twee anderen van medeplichtigheid.
De politie kwam de Hilversummer op het spoor nadat uit onderzoek DNA naar voren kwam dat matchte met een profiel uit de databank. Snel bleek dat hij zou verblijven in de woning aan de Hoge Larenseweg. Dit kwam overeen met de resultaten uit het onderzoek naar de vluchtwagen, een gestolen Seat Leon die al in het Gooi was gezien. Overigens was de man tijdens de politie-inval niet thuis, zijn medebewoners wel. Die zouden zijn meegenomen, maar een buurtbewoonster zegt dat ze de vrouw des huizes zondag alweer had gezien toen deze de rommel opruimde. De Hilversummer is elders opgepakt. Waar, maakt het OM niet bekend.
De voordeur van de betreffende woning is dinsdag nog altijd dichtgetimmerd. Er staat een fiets in de voortuin. Naar binnen kijken is niet mogelijk. Het is rustig in de straat. Alleen wat naar huis fietsende scholieren maken lawaai, maar daar kijkt niemand naar om. Veel bewoners zijn niet thuis. Een wat jongere bewoonster is dat wel. Veel heeft zij niet meegekregen van wat er vrijdagavond plaatsvond. Haar schoonouders die bij haar in de woonkamer sliepen wel, zegt ze. Ze waren wakker geworden van gegil. Gemaskerde politiemensen ramden de voordeur in en waren vervolgens ruim drie en een half uur bezig in en rondom het pand. "Maar meer weet ik er niet van. Natuurlijk zag ik die mensen weleens, tijdens het uitlaten van de hond. Ik had trouwens een paar jaar terug bijna dat huis waar ze wonen zelf gekocht."