Hilversum opent met meldpunt de jacht op drankkoeriers

hilversum Hoe groot is het probleem met zogenaamde drankkoeriers in Hilversum en de regio? Om die vraag mogelijk te kunnen beantwoorden heeft de gemeente Hilversum - een half jaar nadat een koerier werd betrapt en een boete kreeg van 1.360 euro - een onlinemeldpunt voor het verklikken van deze mensen geopend.

Drankkoeriers van wie geconstateerd wordt dat zij illegaal sterke drank verkopen, hangt een boete van ruim 1.300 euro boven het hoofd. Daarnaast richt de aanpak zich op minderjarige jongeren. Zij lopen kans op een boete als ze alcoholhoudende drank bij zich hebben.
In de regio Gooi- en Vechtstreek is alcoholgebruik onder minderjarige jongeren een substantieel
probleem. De verkoop van sterke drank aan jongeren door drankkoeriers is onderdeel daarvan. De gemeente voert, in samenwerking met de politie, de laatste maanden al intensievere controles uit.
Maar nu is er dus ook een meldpunt. De gemeente vraagt mensen met informatie over illegale drankkoeriers deze te delen via het meldpunt dat te vinden is op haar eigen website. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoonnummers die jongeren gebruiken om alcohol te bestellen of namen van koeriers. Het meldpunt is een van de wapens die de gemeente inzet in de strijd tegen deze koeriers, die via sociale media illegaal sterke drank verkopen in de openbare ruimte. "Dit is niet alleen strafbaar, maar vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid", aldus burgemeester Pieter Broertjes. "Vooral jonge mensen kopen bij deze drankkoeriers en lopen zo gezondheidsrisico's vanwege drankgebruik. Dat moet stoppen. Met het meldpunt hopen wij informatie te krijgen die ons helpt bij de opsporing van deze koeriers."
In de zomer van 2017 kwam een zogeheten 'wodkakoerier' meerdere malen in het nieuws. De aanleiding was de verkoop van sterke drank aan minderjarige jongeren. Enkele jongeren belandden in het ziekenhuis als gevolg van overmatig drankgebruik. Onderzoek leidde tot de aanhouding van zo'n wodkakoerier. Hij kreeg een boete van 1.360 euro.