Van linksaf: Jennie en Carin van Heelo Baby en Kinder met op de achtergrond Jan Boonstra zien de voordelen van de samenwerking.
Van linksaf: Jennie en Carin van Heelo Baby en Kinder met op de achtergrond Jan Boonstra zien de voordelen van de samenwerking. Foto: Bastiaan Miché

Sociale wasstraat van Heelo komt aardig op toeren

De grootste drempel is het overwinnen van de schaamte. Zodra die hobbel genomen is, staat er veel hulp klaar aan de Ooster-engweg.

hilversum Zijn wasstraat op welzijnsgebied is nog niet klaar, maar draait inmiddels behoorlijk goed. Jan Boonstra van Heelo heeft al een aantal samenwerkende organisaties onder het dak van de Oosterengweg 44 weten te krijgen. En het draait goed. Maar daar moeten meer hulporganisaties en bedrijven bij, want hoe meer partijen erbij betrokken zijn, hoe beter zij Hilversummers met problemen kunnen helpen.

Het is donderdag. Dan is het uitgiftedag van de Voedselbank Gooi en Omstreken. Medewerkers zijn druk bezig met het vullen van de pakketten. Over een dik uur komen tientallen Hilversummers hun pakket ophalen. Sinds vorig jaar april is de voedselbank gevestigd naast Heelo, het werkervaringsbedrijf van Jan Boonstra en Trynette van Gessel. Dat de 'bank' naar de Oosterengweg is gekomen past in het plaatje van Boonstra. Al tijden is hij bezig met zijn eigen Sociaal Plein, zodat Hilversummers die bijvoorbeeld in de schulden zitten op alle fronten geholpen kunnen worden. Sleutelwoorden bij deze hulpvorm zijn 'laagdrempelig', 'concreet' en 'direct'. Als voorbeeld van de doelgroep geeft Boonstra zzp'ers, maar ook de tweeverdieners met een minimuminkomen. "We mikken vooral op mensen die nog niet in zicht zijn van het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat en de gemeente. Voorkomen in plaats van genezen: dat wil ik hier bereiken."

In huis heeft Boonstra naast de voedselbank onder andere de Stichting PakAan, het werkleerbedrijf van het ROC, Heelo Baby en Kinder en de Stichting Leergeld. Dagelijks wordt duidelijk dat deze samenwerking voordelen biedt. "We werken goed samen met Heelo. De lijnen zijn kort, waardoor alles dichtbij is. Dat is echt een meerwaarde. Je kunt even overleggen. En hoor je bijvoorbeeld dat mensen kleren nodig hebben voor hun kind dan kun je ze doorverwijzen naar Heelo Baby en Kinder of als er andere problemen zijn dan kunnen we de mensen altijd in contact brengen met Jan en Trynette van Heelo", geeft Henske Jakobs van de Voedselbank Gooi en Omstreken aan.

En andersom werkt het zo dat Boonstra en Van Gessel mensen die bij Heelo binnenkomen een noodpakket van de voedselbank mee kunnen geven als ze merken dat die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom is Boonstra ook zo tevreden dat HilverZorg zich aansluit bij zijn 'sociale wasstraat'. De medewerkers van de zorginstantie komen bij de mensen over de vloer. Of zoals Boonstra zegt: "Zij kijken in hun koelkast en zien wat erin zit." Alles gaat in overleg met de cliënt. Als die aangeeft iets niet te willen, dan houdt het meteen op.

Bij de Stichting PakAan, die dak- en thuislozen dagbesteding biedt door onder andere het opknappen van fietsen, maken zij in de loods de fietsen die uit het dorp komen klaar voor de verkoop. Zij zien de meerwaarde van deze collaboratie eveneens in. "Onze doelgroepen liggen niet ver uit elkaar. Je ziet nu al dingen in de praktijk gebeuren. De connecties zijn klein. Zo maken wij fietsen voor de meiden van het werkleerbedrijf. Het zorgt voor uitwisseling van de mensen die hier zijn", vertelt Wolter Raes. "Het is heel fijn dat je alles op één plek hebt. Zo komen hier veel mensen van de voedselbank", bevestigt Carin van Heelo Baby en Kinder over de wisselwerking tussen de organisaties. "We hebben hier een moeder gehad die helemaal niets had. Haar hebben we alles meegegeven. Een dag later kon haar baby thuiskomen. Daar doe je het allemaal voor en dat doen we met liefde."

Deze verhalen zijn voor Boonstra het bewijs dat zijn Sociaal Plein een waardevolle toevoeging is. In de toekomst hoopt hij dat de kerken, het bedrijfsleven, de schuldhulpverlening en nog veel meer zich zullen aansluiten.

'Voorkomen in plaats van genezen. Dat wil ik hier bereiken'