Mischa Pohlmann (links) en Olaf Gockel van HMHC.
Mischa Pohlmann (links) en Olaf Gockel van HMHC. Foto: Margot Brakel

Hilversumse hockeyvereniging hard op weg naar duurzame toekomst

hilversum Duurzaamheid en CO2-reductie zijn met het oog op de toekomst belangrijke thema's bij veel Hilversumse sportverenigingen. De Hilversumsche Mixed Hockey Club (kortweg HMHC) is daarin misschien wel het ultieme voorbeeld. "We hebben nu echt de handschoen opgepakt en het is ook heel leuk."

Dat zeggen bestuursleden Mischa Pohlmann (45) en Olaf Gockel (46) van de 1200 leden tellende hockeyvereniging. Zij dienden via de zogenaamde 'Hilversum 100 Challenge' van de gemeente een plan in om HMHC te verduurzamen en energieneutraal te maken. De inzending werd beloond met een bedrag van 5000 euro. En als je A zegt moet je ook B zeggen, aldus Gockel. De investering van nu leidt bovendien tot een aanzienlijke kostenbesparing in de toekomst, wat bijvoorbeeld kan inhouden dat de contributie voor de leden niet omhoog hoeft.
Eerste resultaat van deze acties zijn de twee douchewc's, waardoor toiletpapier overbodig is. Ook zijn er plannen om het water- en gasverbruik te reduceren, wordt er nagedacht over led-verlichting in lichtmasten en zonnepanelen en komen er Super Sundays om bewustwording te creëren. Immers, beweren Pohlmann en Gockel, geld en techniek zijn geen belemmerende factor meer. "Het zit in ons hoofd", stelt Pohlmann. "Ik merk nu ook hoe langer wij ermee bezig zijn, hoe enthousiaster iedereen wordt. Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan. Je ziet ook dat het voor banken en bedrijven een steeds belangrijker onderwerp wordt."
De maatregelen passen in het gedachtegoed van de vereniging aan 't Jagerspaadje, vervolgen beiden. "De slogan bij ons is 'Hilversum, Hockey, Huis'", vertelt Pohlman. "Mensen vinden het leuk om te hockeyen, maar ook om elkaar te ontmoeten in een duurzame omgeving. En sport staat midden in de community." "Het gaat om het voorbeeldgedrag", vult Gockel aan. "Nieuwe technologie heeft tijd nodig om te wennen. Dat zag je toen met de smartphone. Niemand was daar mee bezig, maar nu heeft iedereen er een. En mensen zien nu bij ons die wc's. Het gaat om de bewustwording, vooral bij onze generatie. Bij de jeugd is die bewustwording er al veel meer. Mijn zoon van 8 jaar geeft op school al presentaties over duurzaamheid."
Voordat de competitie in juni eindigt willen de bestuursleden nog enkele Super Sundays organiseren en duurzaamheid daarin een belangrijke plaats geven. Het nieuwe kunstgrasveld dat eraan dreigt te komen, past eveneens in dat plaatje. Ook zijn er ideeën over het verduurzamen van de vier lichtmasten, maar dat is dan wel weer een investering waarover moet worden onderhandeld. "Maar dat gaat lukken", zegt Pohlman enthousiast. "Nogmaals, we moeten nu echt iets gaan doen."