Wethouder Wimar Jaeger meldt dat de huurachterstand verleden tijd is.
Wethouder Wimar Jaeger meldt dat de huurachterstand verleden tijd is. Foto: Bastiaan Miché

Huurachterstand de Vorstin in zijn geheel ingelopen

hilversum De tijden van huurachterstanden zijn voorbij. Podium de Vorstin loopt wat dat betreft netjes op schema. Het is volgens wethouder Wimar Jaeger nog wel langer wachten op het convenant waarin gemeente en het poppodium afspraken maken over de subsidierelatie. Na de zomer kan dat pas naar de raad toe.

"De huurachterstand over 2017 is door Podium de Vorstin in zijn geheel ingelopen. Ook de huur over januari en februari is voldaan. Daarmee loopt het voldoen van de huurpenningen per januari 2018 conform de gemeentelijke facturatie", is de schriftelijke mededeling van de bestuurder aan de gemeenteraad. Jaeger geeft aan dat de Vorstin zwarte cijfers draait en de eigen broek kon ophouden.

Meerdere keren kampte het Hilversumse poppodium met financiële tekorten. Ook vorig jaar kwam deze problemen weer naar boven: de Vorstin kampte met een huurachterstand. Om daar voor eens en altijd een einde aan te maken, is een reddingsplan gemaakt. De gemeente trok opnieuw de knip. In totaal is er 621.000 euro overgemaakt om het poppodium financieel gezond te maken, te zorgen voor wat meer vet op de botten en er is een meerjarenplan opgesteld waarin de Vorstin bijvoorbeeld op programmering een andere koers gaat varen.
Nadat de raad december vorig jaar hier knarsetandend mee akkoord ging, zijn de gemeente en de Vorstin aan de gang gegaan met het opstellen van een convenant. In dit document worden afspraken gemaakt over de meerjarige subsidierelatie en alle zaken die daarbij horen. Het was de bedoeling dat dit meerjarenplan 2018-2021 eind maart klaar was. Hoewel het concept af is, moet de politiek langer wachten totdat ze dit document onder ogen krijgen. Woensdag 5 september staat het op de agenda van de commissie Samenleving.

Dit uitstel heeft alles te maken met de nieuwe directeur van Podium de Vorstin. De werving van de vervanger van ad-interimdirecteur Loes Wagenmaker is begonnen. Gesprekken met kandidaten zijn nu gaande. "Het is wel zo elegant om de nieuwe directeur zeggenschap te geven over de concrete uitwerking van dit convenant. Het convenant is vrij gedetailleerd en gaat bijvoorbeeld over een samenwerking met het ROC. Daar wil je dan de nieuwe directeur wel in betrekken en niet confronteren met de krabbel die de voorganger is gezet. In overleg met het bestuur van de Vorstin is besloten het convenant af te ronden met de nieuwe directeur", luidt de uitleg van de wethouder.