Gerwin Bottenheft laat de cheque zien met het bedrag dat hij ophaalde. Acht dagen zat hij opgesloten, samen met Tessa en Bart.
Gerwin Bottenheft laat de cheque zien met het bedrag dat hij ophaalde. Acht dagen zat hij opgesloten, samen met Tessa en Bart. Foto: Bastiaan Miché

'Dit was zwaarder dan de Vierdaagse'

Op 10.000 euro werd gemikt, uiteindelijk is 16.000 euro opgehaald. Het Glazen Wasmeer Huis was een succes, met in de hoofdrol Gerwin Bottenheft.

Hilversum Zijn gezicht is wit van vermoeidheid en van het gebrek aan frisse lucht en zon. Acht dagen lang verbleef Gerwin Bottenheft (45) in Het Glazen Wasmeer Huis. Bart en Tessa waren zijn maatjes die hem uren vergezelden in de kleine ruimte in de kantine van de voetbal- en handbalclub op het complex in Anna's Hoeve. "Ik ben gesloopt. Dit is misschien wel zwaarder dan de Nijmeegse Vierdaagse waar ik jarenlang aan meedeed."

De laatste vijf minuten voordat hij naar buiten mag, is hij zichtbaar zenuwachtig. IJsbeert heen en weer. Schrijft nog snel bedragen op A4'tjes die op het laatste moment zijn gedoneerd. De ramen hangen vol met de velletjes vol euro's. Achter bijna elke donatie zit een verhaal. Hij wijst op die van sportwethouder Floris Voorink. "Hij kwam woensdagochtend poolshoogte bij me nemen. Toen hij na een tijdje vertrok vroeg hij of hij een collectebus van Wasmeer mee mocht nemen. Ik vroeg hem waarvoor. Hij legde uit dat hij die 's avonds tijdens de verkiezing van de beste sporter meenam naar het raadhuis en rond zou laten gaan." De volgende dag kon Bottenheft een A4'tje met 118,50 euro op het raam plakken. Het geld is onder meer nodig om een aantal kleedkamers van de nieuwbouw af te maken.

Tessa en Bart lopen vlak voor de 'vrijlating' ook ietwat nerveus door Het Glazen Wasmeer Huis. Blij dat ze straks naar buiten mogen. Een bijzondere ervaring, maar soms loodzwaar, vinden ze allebei. Het verschil tussen euforie en dip wordt steeds groter, legt Bottenheft uit. De eerste dagen moest hij inkomen, net als bij de Vierdaagse. Daarna loopt het omdat je weet dat het lekker opschiet, en die laatste dagen zijn opeens weer zwaar. Zijn vrouw Angelique en zijn kinderen heeft hij gemist. Zij hem ook. Ze heeft tranen in haar ogen. Er acht dagen alleen voor staan, is te doen, maar is soms ook zwaar. "Maar ja, Wasmeer is zijn leven, die club zit in zijn hart, hè?"

Kus

Zondag even voor 12.00 uur tellen belangstellenden op het zonovergoten terras van de kantine af. Voorop loopt Gerwin met Tessa en Bart in z'n kielzog. De helden steken hun armen in de lucht als ze zich een weg banen door de mensen. Doelgericht loopt Bottenheft op zijn vrouw af. Kust haar hartstochtelijk. Omstanders pinken een traantje weg. Ook Barbara Kinsbergen doet dat. Zij zorgde alle dagen voor de clubheld. Kookte zijn maaltijden, was de hele periode aanwezig. Danny van Loon van Wasmeer Events verwelkomt Bottenheft op het podium. Benadrukt dat dit evenement Voor en Door Wasmeerders een succes is geworden.
Alle vijftig teams droegen hun steentje bij, het G-team speelde een spannende pot tegen bekende Nederlanders, Ruben Assmann verzorgde een bootcamp. "Wat is dit geweldig, hè?" vindt voorzitter Guus Broeke. Snel geeft hij het woord aan Bottenheft die, overmand door emoties, niet veel meer dan 'bedankt' kan uitbrengen. Het was een rollercoaster, vertelt hij later. De hele dag 'aan' staan is dodelijk vermoeiend. "Ik was geen moment alleen, continu wilden mensen iets van me. En dat is goed, begrijp me niet verkeerd, maar soms wat vermoeiend." Zijn hand trilt als hij het bedrag op de cheque invult. Zestienduizend euro. "De kleedkamers zijn medio september klaar", grijnst hij.