Hilversum had het zondag lastig tegen Reigers.
Hilversum had het zondag lastig tegen Reigers. Foto's: Bastiaan Miché

Met 'Hilversum 2.0' stukje bij beetje op weg naar de overgangsklasse

De hockeyheren van Hilversum presteren dit seizoen boven verwachting in de eerste klasse. Wel ging de thuiswedstrijd zondag tegen Reigers met 1-2 verloren.

hilversum Het was de tweede nederlaag van dit seizoen voor de equipe van coach Piotr Mazany. Vorig jaar op 15 oktober verloren de Hilversummers in Hoofddorp van dezelfde ploeg. Door de nederlaag van dit weekend zakt Hilversum naar de tweede plaats op de ranglijst. Koploper is Naarden, waarvan Hilversum vorige week nipt won.

De Hilversumse coach vond dat zijn ploeg hard had gewerkt, maar wel matig speelde: "Er was in de eerste helft onvoldoende passie en scherpte. Je weet dat ploegen die tegen de lijstaanvoerder spelen altijd iets extra's geven. De tegenstander scoorde twee keer uit een counter. Ik zie de nederlaag als incident en goed leermoment."
Ondanks deze nederlaag presteren de hockeyers van Hilversum, die twee jaar terug degradeerden uit de eerste klasse maar nu weer in diezelfde afdeling bovenin meedraaien, boven verwachting. Hoofdverantwoordelijk voor dit succes is de uit Polen afkomstige Mazany. "Het is niet eerlijk om de goede resultaten geheel op mijn conto te schrijven. Ook assistent-coach Robert Woudstra en de overige leden van het begeleidingsteam hebben daarin een belangrijke rol", voegt de 32-jarige oefenmeester toe.
De harde, maar rechtvaardige fulltimehockeycoach, in 2013-2014 al assistent-coach bij Hilversum, is op een goed moment ingestapt bij de Hilversumse club. Het moest na de degradatie over een andere boeg. "Na de degradatie bleef het grootste deel van de selectie de club trouw", vertelt hij. "Daarop heb ik voor de toekomst het plan Hilversum 2.0 geschreven. Van daaruit zijn we gaan werken, met als belangrijke elementen: voor elkaar en met elkaar, plus vrijheid en verantwoordelijkheid. Na de degradatie moesten ook de normen en waarden worden bijgesteld. Een aantal spelers vond na een verloren wedstrijd de derde helft in het clubhuis belangrijker dan de eerste twee op het veld."

In het gesprek van Piotr Mazany in de avondzon op het terras van het clubhuis van de HMHC wordt duidelijk dat hij geen luchtfietser is en zomaar roept dat Hilversum kampioen wordt. Hij legt bij zijn team de lat niet direct hoog, maar doet dat weloverwogen stukje bij beetje, net zoals bij het hoogspringen. "De ambitie is het hoogst haalbare, maar ik ben van de kortetermijndoelstellingen. Bij het begin van iedere competitie is mijn uitgangspunt dat we competitief willen meedoen. Iedere zes weken evalueren we met de spelers en het begeleidingsteam en wordt het volgende doel bepaald. Het is mooi dat we vorig jaar in de tweede klasse ongeslagen kampioen werden."
Promoveren naar de overgangsklasse is een gelopen race voor Hilversum, daar de hockeybond de promotieregels heeft aangepast door de instelling van één nieuwe promotieklasse onder de hoofdklasse. De druk bij de heren van Laren, Huizen en Gooische, nu spelend in de overgangsklasse, is groot om volgend seizoen in de promotieklasse te spelen. Daarvoor moeten zij, net als de ploegen in de eerste klasse, bij de top vijf eindigen. Die druk is er bij de ploeg van Piotr Mazany niet.
Dus kampioen worden?
"Dat hoor je mij niet zeggen. We gaan voor het hoogst haalbare. Als dat een kampioenschap wordt, is dat de bekroning voor veel mensen in de club van twee jaar hard weken. In de volgende evaluatie leggen we het kampioenschap op tafel. Dan hoor ik het wel."
Terwijl andere topclubs in de regio spelers van buitenaf aantrekken, is het volgens Mazany opmerkelijk dat de kern van Heren 1 uit spelers van de club bestaat. "Bij achttien mannen stroomt het blauw-geel, de clubkleuren, door de aderen. Een groot aantal daarvan is ook betrokken bij de jeugdopleiding. De kern van het huidige team bestaat uit spelers in de leeftijd van 23 tot 28 jaar - die weten wat ze willen en hebben voldoende zelfreflectie - met daarbij een aantal jongere spelers met kwaliteit. Zo is er een goede mix. Ik kijk al vooruit naar het volgende seizoen als Hilversum in de overgangsklasse speelt. Om daar competitief mee te doen moet de selectie worden versterkt, zowel aan de bovenkant als de onderkant. Die uitdaging wil ik aangaan in de overgangsklasse."

Piotr Mazany: 'Ik zie deze nederlaag als een incident.'