Plaatsing 750 struikelstenen niet gelukt

hilversum De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek heeft de opdracht om 750 struikelstenen te plaatsen in Hilversum teruggegeven. Het is de organisatie niet gelukt om al deze 'Stolpersteine' voor 2018 neer te leggen.

De hoop is nu gevestigd op de nieuwe gemeenteraad. Gaat die akkoord met een nieuwe termijn voor plaatsing van de in totaal 750 struikelstenen, waarvan er in de afgelopen jaren toch enkele honderden zijn gerealiseerd. Volgens Hans Roos heeft het puur met de termijn te maken dat de steentjes er niet zijn gekomen. Op Europees vlak is er veel vraag naar deze kubusvormige betonnen stenen van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
In 2015 dienden de VVD en D66 een amendement in om 750 struikelstenen neer te leggen in Hilversum. Dit initiatief van Arno Scheepers (VVD) en Edwin Göbbels (D66) kreeg unanieme steun. Voorwaarde was dat deze er voor 2018 zouden zijn. "Ik vind het vreselijk belangrijk dat we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op deze manier een naam en een plek kunnen geven en daardoor kunnen herdenken", aldus Roos. "Er zijn duidelijke redenen voor waarom we de opdracht moeten teruggeven. Het is nu aan het college om met een nieuw voorstel te komen, waarmee de raad dan akkoord moet gaan."


Zuid West legt focus op veiligheid

hilversum Hilversum Zuid West is Hilversums nieuwste ondernemersvereniging. De bedrijventerreinen Kerkelanden, Havenkwartier en Zeverijnstraat hebben de krachten gebundeld.

Hun focus ligt op de gebieden van duurzaamheid, schoon, heel en veilig. Voor dit laatste item werkt de vereniging nu een plan uit voor het plaatsen van camerabeveiliging op de terreinen, inclusief de Zeverijnstraat en de Van Ghentlaan. De locaties waar de zogeheten intellectuele camera's komen zijn vastgesteld.
Al enige tijd draait het proces Keurmerk Veilig Ondernemen op beide terreinen en dit heeft geleid tot een samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer. Werken aan veiligheid, ook al is er daar weinig sprake van criminaliteit, blijkt uit enquêtes een grote wens te zijn op de terreinen.