Het politiebureau aan de Groest.
Het politiebureau aan de Groest. Foto: Bastiaan Miché

Politiebureau op Groest gaat plat; nieuwbouw beste optie

Het politiebureau aan de Hilversumse Groest maakt plaats voor een nieuw pand. Renovatie blijkt namelijk onhaalbaar. Alleen de toren blijft staan.

hilversum De nieuwe 112-meldkamer voor Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Flevoland komt pas in 2022 in het politiebureau aan de Groest. Niet renovatie, maar nieuwbouw is namelijk het beste alternatief voor het hoofdgebouw van de Gooise politie.

Dat maakte de stuurgroep Meldkamer Midden-Nederland afgelopen week bekend. Aanvankelijk was renovatie het uitgangspunt. Uit een haalbaarheidsstudie van de politie - eigenaar van het gebouw - bleek echter dat er aanzienlijke eisen zijn waaraan de huisvesting van de nieuwe meldkamer moet voldoen. Dit leidde tot twee scenario's voor het gebouw aan de Groest: grondige, duurzame renovatie of nieuwbouw. De toren aan de Prins Bernhardstraat blijft in beide scenario's staan. Na afstemming met alle betrokken partijen kwam de nieuwbouw voor wat betreft het eisenpakket en de kosten als beste uit de bus. De medewerkers van de huidige drie locaties in Naarden, Lelystad en Utrecht verhuizen daarom pas begin 2022 naar Hilversum en niet eerder.
Als eigenaar heeft de politie de opdracht het nieuwe pand te realiseren. Het districtsgebouw van de politie Hilversum moet daarom tijdelijk ergens anders komen te staan, met als uitgangspunt de veiligheid van de Hilversumse inwoners. Waar deze tijdelijke locatie komt, is nog niet bekend.
Het is de bedoeling dat er in 2022 een moderne, duurzame nieuwe huisvesting is voor zowel de medewerkers van de meldkamer als die van het Hilversumse districtsbureau en gelieerde diensten.

Aanleiding voor alle plannen is dat in het regeerakkoord Rutte I uit 2010 aanvankelijk was gekozen voor één landelijke meldkamerorganisatie met drie locaties. In februari 2012 vonden de minister van Veiligheid en Justitie en de Tweede Kamer een model met maximaal tien meldkamers in Nederland een beter alternatief. Meldkamer Midden-Nederland is een van deze nieuwe meldkamers. Na diverse onderzoeken wees de minister in februari 2017 de Groest in Hilversum aan als nieuwe locatie voor de realisatie van de Meldkamer Midden-Nederland.