Volgens het bestuur komt er een zonnedak, alleen nu nog niet.
Volgens het bestuur komt er een zonnedak, alleen nu nog niet. Foto: Bastiaan Miché

Gedoe over realisatie zonnedak bij Tulip Tennis Center

Dat er geen zonnedak komt is een grote gemiste kans, vindt een aantal leden van de tennisclub. Die panelen komen er wel, meldt het bestuur, alleen nu nog niet.

hilversum Het dak is er uitermate geschikt voor. Zonnepanelen passen heel goed in het huidige duurzame tijdsbeeld. Dat het Tulip Tennis Center voorlopig afziet van plaatsing van 540 panelen op het gebouw aan het Kininelaantje roept vraagtekens op. Onbegrijpelijk, vinden een clubje leden en lokale energiecoöperatie HET, die tekst en uitleg wilden van het bestuur.

Lange tijd leek het zonnedak er te komen. De plannen waren in een vergevorderd stadium. De subsidieaanvragen waren al zo goed als klaar en toch gaat het feest niet door. Voor vandaag - donderdag 12 april - was een algemene ledenvergadering uitgeschreven. Een aantal leden wil horen welke moverende redenen het bestuur heeft om af te zien van het zonnedak. Die bijeenkomst is echter van de baan. Volgens het bestuur was er niet voldoende draagvlak. Minstens vijftig leden moeten de initiatiefnemers steunen. Hierover zijn de twee kampen verdeeld. Volgens de aanjagers (bij de redactie bekend) waren er 54 handtekeningen ingeleverd. Voorzitter van de vereniging Menno Noordervliet meldt dat hij twee weken heeft moeten vragen om de lijst en toen moest concluderen dat er lang niet voldoende krabbels op het formulier stonden.

"Dat het bestuur het zonnedakproject niet door laat gaan, is om voor ons onbegrijpelijke redenen. We snappen daar niks van", laat HET-voorzitter Jos Snels weten. Al tijden is de energiecoöperatie bezig met het realiseren van de ruim vijfhonderd panelen op het dak van het Tulip Tennis Center. De voordelen zijn legio. Niet alleen scheelt het de club veel geld, is het goed voor het imago van 'duurzame sportvereniging', maar leveren de panelen ook een aanzienlijke CO2-reductie op. Snels rekent uit dat het gaat om een besparing van 65 ton CO2 per jaar.

Voorzitter van de vereniging Menno Noordervliet laat weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die nu opgediend lijkt te worden. Een zonnedak vinden de bestuurders een sympathiek idee en dat gaat er in de toekomst ook komen. "Daar zijn wij absoluut voorstander van." Het gaat hier dan ook om uitstel en niet om afstel, verzekert hij. Over een jaar of twee moet het project wel te realiseren zijn, is zijn vermoeden. De preses vertelt dat de financiële gezondheid van de club vooropstaat. Nu een nieuwe lening aangaan acht het bestuur niet verantwoord. Zeker omdat de stichting van de club in het verleden wat ongelukkige beslissingen heeft genomen, waardoor ze nu net boven Jan zijn. Een nieuwe, extra lening is momenteel te risicovol. Daar komt bij dat zij zich hardop afvragen of de investering wel zo gunstig uitvalt als nu wordt voorgespiegeld.

Daarnaast geeft Noordervliet aan dat uit recentelijk onderzoek blijkt dat het dak over tien jaar echt aan vervanging toe is. Er is nu al sprake van lekkages. De tegenpartij beweert dat het dak zeker nog vijftien jaar mee kan, omdat een taxateur dat eerder onderzocht heeft. Wel hebben de tegenstanders besloten de zaak te laten rusten: het Tulip Tennis Center is niet gebaat bij een bestuurscrisis.