Boris zoals iedereen hem kende.
Boris zoals iedereen hem kende. Foto: Heidi van Eck

Ziekenhuiskat Boris overleden

HILVERSUM Het nieuws dat ziekenhuiskat Boris is overleden, is als een bom ingeslagen. Dat blijkt wel uit de reacties op 'zijn' Facebookpagina waar baasje Heidi van Eck het trieste nieuws kenbaar maakte. "Erg verdrietig en het zal een groot gemis zijn, dat hij niet meer bij ons is."

Van een ongeluk is geen sprake, schrijft zij. "Mensen uit de buurt hebben hem gevonden op een parkeerplaats. Waarschijnlijk heeft hij een rustig plekje gezocht onder een auto. Daar is hij omgevallen van ouderdom."
Toen Boris - tot 2014 - nog vlak bij Tergooi in Hilversum woonde, was hij een graaggeziene gast bij het ziekenhuis. Patiƫnten en bezoekers vonden op weg naar de dokter of een ziek familielid even troost bij de ziekenhuiskat. Groot medeleven ondervond de geliefde kater toen hij in 2012 vlak bij het ziekenhuis werd aangereden. Er ontstond een spontane inzamelingsactie om de noodzakelijke operatie te kunnen betalen.

Na zijn herstel was Boris weer voor de ingang van het ziekenhuis te vinden. Het leverde hem landelijke bekendheid op. Regisseur Kim Brand maakte zelfs een prijswinnende documentaire over dit bijzondere dier, met als titel 'Wat de kat ziet'.
Na de verhuizing in 2014 nam Boris in de zomer van 2015 nam Boris zijn vertrouwde plaats weer in voor de hoofdingan. Niet de echte Boris, maar een replica gemaakt door Jaap Venema, beeldend kunstenaar en medewerker van Tergooi. Zo kregen medewerkers en bezoekers van het ziekenhuis een blijvende herinnering van de ziekenhuiskat in de vorm van een standbeeld.
Begin dit jaar meldde Van Eck nog dat Boris ongeveer 14 jaar oud is. "Maar met al zijn operaties en herstelperiodes zou hij gevoelsmatig al wel een aantal jaartjes ouder kunnen zijn", schreef zij.