Voor de sloop begon, kon nog door het pand worden gelopen.
Voor de sloop begon, kon nog door het pand worden gelopen. Foto: Bastiaan Miché

Van 'rotte kies' naar tien duurzame eengezinswoningen

hilversum Niet alleen het oude Lucentterrein gold als een ‘rotte Hilversumse kies’, maar ook de voormalige zilvergieterij/uitlatenfabriek aan de Van Leeuwenhoekstraat 59-61 moet dringend naar de tandarts. Dat is nu gebeurd. Donderdag is begonnen met de sloop van het complex, waar nu tien woningen komen.

Oud en vervallen oogt de voormalige fabriek. Binnen lijkt het een walhalla voor graffiti-artiesten, maar met de gespoten verf op de muur valt het wel mee. Al heel lang is het gebouw niet meer in gebruik. Sinds 2002 staat het complex leeg. Jarenlang was het terrein het onderkomen van Hollandia Plate. Dit bedrijf, dat in de negentiende eeuw naar Hilversum was gekomen, maakte hotelzilver in de vorm van schalen en bestek. In 1970 vertrok het bedrijf. De familie Van den Akker nam het pand over. Jarenlang zat er een metaalwarenfabriek. Hier werden vervangende uitlaten en uitlaatbochten geproduceerd voor brommers. Zestien jaar geleden hield de eigenaar het gedwongen voor gezien: gezondheidsklachten noopten hem te stoppen.
Hoogbouw zou in eerste instantie de enige betaalbare optie zijn voor de Leeuwenhoekstraat 59-61. Dat mocht niet. Bovendien zou hoogbouw gevolgen hebben voor de privacy van de omwonenden in het nauwe straatje. Nu de economie weer aantrekt en woningen snel weer verkocht zijn, liggen de zaken anders, zo gaf wethouder Floris Voorink eerder aan.

Vier jaar terug, toen hij aantrad als wethouder, kreeg hij de vraag om toch eens iets met dit terrein te gaan doen. Het complex was al in verval geraakt: het pand was half afgebrand en ingestort. Naast het gegeven dat het er onooglijk uitzag, durfde geen partij het complex te kopen, omdat de grond ernstig vervuild zou zijn.

Dat is inmiddels verleden tijd. Lunee Vastgoed, Pep-pel-Talk en Benskink Vastgoed zijn de initiatiefnemers van dit project, dat donderdag officieel van start is gegaan. Wethouder Willem van der Spek verrichtte de openingshandeling van dit transformatieproject. Er komen nu tien eengezinswoningen met daarbij zeventien parkeerplaatsen. Het bestemmingsplan is gewijzigd om deze woningen mogelijk te maken.

Het gaat om duurzame huizen die volgens bouwbesluit worden gebouwd. Dat houdt in dat de plafonds en deuren hoger zijn en de trappen minder steil dan van oudere woningen. Tevens komen er op het platte deel van het dak zonnepanelen te liggen, waardoor de woningen energielabel A hebben.