Plannen voor het pand aan de Naarderweg 16 stranden na dik twee jaar.
Plannen voor het pand aan de Naarderweg 16 stranden na dik twee jaar. Foto: Bastiaan Miché

Projectontwikkelaars lopen vast in gemeentelijke molen

Ze lopen vast in het gemeentelijke systeem zonder goed te weten waardoor dat gebeurt. Daar willen de projectontwikkelaars die wij spraken graag een oplossing voor vinden.

hilversum Grond is er genoeg. Er zijn voldoende bouw- en transformatieplannen. Overheden hebben geld vrijgemaakt om woningbouw te realiseren en afspraken zijn vastgelegd in lokale en regionale woonvisies én er is sprake van woningnood. Waarom projectontwikkelaars vastlopen in de gemeentelijke molen is een raadsel.

"Ik ben door de gemeente gevraagd om woningen te gaan bouwen in het pand van de Leen Bakker. Dat is het gekke aan mijn verhaal", meldt de eigenaar van het gebouw. Op verzoek is de ondernemer aan de gang gegaan met transformatieplannen van het pand aan de Korte Noorderweg. Hilversum heeft 'andere bedoelingen', zo staat in de stukken, met het bedrijventerrein. Daar moeten woningen komen. Samen met Kastanje BV en woningcorporatie de Alliantie ontwikkelt hij een plan. Het idee voor zestig appartementen voldoet niet helemaal aan de eisen van de gemeente. Het devies is terug naar de tekentafel, omdat hier wonen-werken gerealiseerd moet worden. De Alliantie haakt hierdoor af, waardoor de pandeigenaar op zoek moet naar een andere partij, waarmee hij inderdaad plannen ontwikkelt. "Na een kleine twee jaar zijn we weer bij nul", is de conclusie. Inmiddels gebeurt er al anderhalf jaar niks. Voor een deel heeft dat te maken met de ontwikkeling van de visie op de spoorzone, waar de Leen Bakker onderdeel van is. Daardoor hebben alle plannen tot afgelopen 5 maart 'on hold' gestaan. Hij geeft aan dat hij te horen kreeg dat de gemeente wilde wachten op een nieuwe structuurvisie, terwijl er een bestaande structuurvisie 2014-2030 is.
De andere drie projectontwikkelaars knikken. De nieuwe structuurvisie - die overigens niet in de maak is, laat SP-fractievoorzitter Bianca Verweij weten - is bijvoorbeeld ook ter sprake gekomen bij de Naarderweg 16. Op het terrein van 12.000 vierkante meter zijn plannen voor een hotel, casino, zorgappartementen, een zorghotel en/of sociale woningbouw. Woningcorporatie Dudok Wonen is betrokken bij de plannen en de vertegenwoordigers van architect Max van Huet zeggen dat zij een schriftelijke toezegging hebben voor de realisatie van vijftig tot tachtig woningen die door een derde partij ontwikkeld zouden worden. Maar ineens komt daar een mededeling dat de gemeente niet meer meewerkt.
Raoul van de Wetering van Makeltrent zegt dat hij tot de voordeur komt. Op hun plan om 36 duurzame woonblokken voor starters te realiseren op het circusterrein aan de Diependaalselaan krijgt hij de reactie dat de besluitvorming hierover doorgeschoven wordt naar het nieuwe college. Terwijl het idee naadloos past binnen de woningbouwopgave en de duurzaamheidsopdracht van de gemeente. Aan de deskundigheid van de ambtenaren ligt het niet, geven de ontwikkelaars aan. De wil en de bereidheid mee te werken zijn er. Ergens richting de top stokt het gedurende het traject. "Vooraf toetsen we allemaal wat er kan en wat er mag. Vervolgens steekt de politiek er toch een stokje voor. Nu blijven panden leegstaan, terwijl er grote behoefte is aan woningen. Daarnaast maken wij behoorlijk wat kosten. Ze hebben geen idee welke kosten wij maken voor bijvoorbeeld een tekening", meldt Rob Otto van Selexion.
Van minstens zes ontwikkelaars is bekend dat hun plannen plots spaak lopen. Deze ondernemers hebben zich het afgelopen half jaar onafhankelijk van elkaar gemeld bij de SP. De rode draad is daarin helder: de ondernemers lopen vast en weten niet waarom. Verweij zegt verbaasd te zijn hierover, omdat er op lokaal, regionaal en op het niveau van het metropoolgebied Amsterdam (MRA) afspraken over gemaakt zijn. In die stukken staat dat er gebouwd en getransformeerd moet worden. Woningen zijn hard nodig. "Het allergekste vind ik als raadslid dat wij niks horen over de plannen en de afhandeling daarvan."
In een reactie merkt de gemeente op dat er veel beweging is in Hilversum en dat er de afgelopen tijd veel ontwikkelingen zijn geweest, waaronder het Lucentterrein, Nefkens aan het Melkpad en het KRO-gebouw. "De samenwerking met ontwikkelaars is daarbij doorgaans goed en zorgvuldig. Dat betekent niet dat ontwikkelaars altijd de ruimte krijgen om het voor hen optimale plan te realiseren. Bij de door de gemeente te maken afwegingen worden alle belangen gewogen. Nu de leegstand aan kantoren afneemt en veel bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden om uit te breiden, is het wel van belang om deze balans in het oog te houden", klinkt het uit het raadhuis.
De ondernemers willen een positief verhaal afgeven aan de gemeente en met elkaar tot een oplossing komen om niet meer vast te lopen in het systeem. Oplossingen zijn volgens Verweij uitvoering van bestaand beleid, extra ambtelijke capaciteit en gebruikmaken van extra middelen vanuit de provincie, de MRA (de transformatieversneller) en de verhuurderskorting van het Rijk. De SP zelf neemt het initiatief om bijeenkomsten te verzorgen waar raadsleden, vertegenwoordigers van de gemeente en ondernemers dieper ingaan op de materie. De gemeente geeft aan het gesprek best te willen voeren.