Op donderdag 28 maart werd Van Ouwerkerk geïnstalleerd als raadslid. Het avontuur zit er inmiddels al op.
Op donderdag 28 maart werd Van Ouwerkerk geïnstalleerd als raadslid. Het avontuur zit er inmiddels al op. Foto: Eduard Metz

'Ik blijf voor 100 procent HvH'er'

Na de installatie van de nieuwe raad op 28 maart is het eerste raadslid al opgestapt. De lezingen over het opstappen van Erik van Ouwerkerk variëren nogal.

hilversum Dat hij zijn zetel in de raad heeft opgezegd, betekent niet dat Erik van Ouwerkerk niets meer gaat doen voor 'zijn' Hart voor Hilversum. Dat hij opstapt doet hij met pijn in het hart, maar partijbelang stelt hij voor eigenbelang. Zijn aanblijven vormt een struikelblok in de coalitieonderhandelingen, meldt hij.

"Ik blijf voor 100 procent HvH'er", meldt Van Ouwerkerk. Het politieke avontuur - de Hilversummer kwam met 264 voorkeursstemmen de raad in - mag dan in totaal veertien dagen geduurd hebben, maar daarmee laat hij zijn partij niet vallen. Naar eigen zeggen heeft Van Ouwerkerk een warm bad gevonden in de fractie en zijn partijgenoten. Die band ontstond eind 2015, begin 2016 toen hij via de Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum' in contact kwam met 'Hart'.

Samen met de andere initiatiefnemers van de Facebookgroep vond hij gehoor bij de lokale partij. Dat leidde ertoe dat zijn naam op de kandidatenlijst prijkte van HvH bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Als nummer 23 was hij lijstduwer. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij genoeg stemmen om de raad in te komen. In de afgelopen korte periode heeft hij zich daar zo goed mogelijk op voorbereid. Van Ouwerkerk had zin om zich op deze manier maatschappelijk in te zetten.

Maar voordat het raadswerk echt begonnen is, zit het er al op voor hem. Van Ouwerkerk zegt dat hij moest kiezen tussen twee kwaden. Zijn partij, de grootste van Hilversum, voert momenteel coalitieonderhandelingen met de VVD, het CDA en GroenLinks. Daar zou zijn gezegd dat de kersverse politicus weg moest, anders zou HvH de komende raadsperiode opnieuw veroordeeld zijn tot de oppositiebanken. "Ik ben het er niet mee eens hoe het gespeeld is. Ik kan mijn poot stijf houden, maar dat is niet waar mijn partijgenoten zo hard voor gewerkt hebben", aldus Van Ouwerkerk, die vorige week donderdag afstand deed van zijn raadszetel. Henk Blok neemt zijn plek binnenkort in.

Formateur Hans Haselager laat desgevraagd weten dat er geen eis op tafel is gelegd tijdens de onderhandelingen dat Van Ouwerkerk moet opstappen als raadslid. Hij beweert dat het een afweging van Hart voor Hilversum is geweest. Zaterdag bevestigde de partij op Facebook deze lezing. "Donderdag heeft Erik van Ouwerkerk zijn ontslag ingediend als raadslid. Hart voor Hilversum is op eigen initiatief met hem gaan praten. Dit gesprek ging over meerdere redenen waarom het gewenst was het raadslidmaatschap te heroverwegen. Wij nemen afstand van de bewering dat dit is gebeurd op verzoek van een partij, een wethouder of meerdere partijen die bij de coalitieonderhandelingen zijn betrokken. De uiteindelijke beslissing heeft Erik van Ouwerkerk zelf genomen in het belang van Hart voor Hilversum", is het statement.

Dat is een andere verklaring dan fractievoorzitter Karin Walters gaf donderdagavond toen het nieuws van Ouwerkerks vertrek bekend werd. Hij zou een heroverweging hebben gemaakt omdat het raadswerk toch wel veel werk eist. "Over de uitleg dat het te ingewikkeld zou zijn voor me zijn stevige woorden gevallen. Ik ben geen domme jongen en zo moeilijk was het allemaal niet", reageert Van Ouwerkerk tot slot.

'Erik heeft de uiteindelijke beslissing zelf genomen'