Zonnig en droog, in het weekeinde iets minder warm

Het weer staat onder invloed van een krachtige hogedrukzone boven het Noordzeegebied. Het veroorzaakt droog, zonnig en warm weer met een aflandige oostenwind. De aprilzomer piekt donderdag. Daarna schuift het zwaartepunt van de hoge luchtdruk tijdelijk naar het westen. De stroming wordt dan noordwest tot noord en de temperatuur komt iets lager te liggen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. De wind draait naar noordwest. De warmte tempert een beetje. Het wordt 22 à 23 graden. Zaterdag is het wederom droog en vrij zonnig, al zijn enkele wolkenvelden niet uitgesloten. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 18 à 19 graden. Zondag loopt de temperatuur bij een oostenwind weer iets op naar 20 à 21 graden. Er is zonneschijn, maar later op de dag komt er mogelijk wat meer bewolking.

Trend na het weekeinde

Komende week komt het zwaartepunt van de hoge luchtdruk op de Atlantische Oceaan te liggen. De stroming wordt dan westelijk of noordwestelijk. Het wordt wisselvallig. De kans op nu en dan regen neemt toe. De maximumtemperatuur daalt naar rond 14 à 15 graden.

Weetje

Donderdag 19 april kan met een maximum van 25 à 26 graden een dagrecord worden behaald. Het oude dagrecord staat op 24.3 graden op 19 april 1988. Het absolute warmterecord voor april stond lange tijd op 27.8 graden op 21 april 1968. Elf jaar geleden sneuvelde dit record. In de droogste, zonnigste en warmste april ooit, in 2007, werd het op 15 april 28.9 graden.