De leerlingen maken het naar omstandigheden goed.
De leerlingen maken het naar omstandigheden goed. Foto: Bastiaan Miché

Bureau onderzoekt incident de Lieberg

HILVERSUM Het is nog altijd - bijna een week later - de grote vraag hoe het komt dat acht mensen in zwembad de Lieberg vrijdagmorgen onwel zijn geworden. De gemeente Hilversum en eigenaar Optisport hebben een onafhankelijk bureau daarom onderzoek laten doen.

Vrijdagmorgen rond elf uur was het foute boel in het zwembad aan de Jan van der Heijdenstraat. Acht mensen raakten onwel, drie van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Het gebouw werd direct ontruimd en ging pas zaterdagmorgen weer open. "Het water in zwembad de Lieberg is weer op orde en zal vanavond en morgenochtend extra gecontroleerd worden", berichtte Optisport vrijdagmiddag al op de eigen website.

De slachtoffers, die zich vooral benauwd en misselijk voelden, zijn leerlingen van de opleiding Sport en Bewegen van het MBO College in Hilversum. Zij maken het allen naar omstandigheden goed, weet regiomanager Olivier van Veen van Optisport. "Echt verschrikkelijk dat er mensen zijn afgevoerd. Die mensen komen hier voor hun opleiding en hun toekomst. Ik ben blij dat het goed met hen gaat. Gelukkig was ook niemand ernstig gewond."
Aanvankelijk dacht men dat een chloorlek de oorzaak was van alle ellende, maar daar is in de verschillende metingen die zijn gedaan niets van terug te vinden. Zeker is dat er geen sprake is van een heel giftig chloorgas, spreekt Van Veen de geruchten tegen. "Daar is nooit sprake van geweest. Ook een chloorlek lijkt onwaarschijnlijk, maar dat sluiten we niet uit. Net als het intensieve zwemmen waar de leerlingen mee bezig waren. Dat kan leiden tot een te grote hoeveelheid chloor."
Zolang de oorzaak onduidelijk is, blijven de medewerkers in de Lieberg alles nog intensiever dan normaal in de gaten houden om herhaling te voorkomen. Ook daarom wil Van Veen weten wat nu de precieze oorzaak is.